В най-скоро време ще има и четвърта ваксина срещу коронавируса.

...
В най-скоро време ще има и четвърта ваксина срещу коронавируса.
Коментари Харесай

Захариева: ЕК трябва да бъде по-твърда към производителите на ваксини

В най-скоро време ще има и четвърта ваксина против ковид. Очаква се приемането на позволение от Европейската организация по медикаментите. Това изясни в ефира на външният ни министър Екатерина Захариева. По думите й е имало напрежение сред Европейска комисия и AstraZeneca, тъй като се оказва, че авансово декларираните доставки на ваксини не могат да се извършват в нужните периоди и това не разрешава осъществяването на имунизационните проекти на страните членки. 

" Европейската комисия би трябвало да бъде по-твърда към производителите на ваксини и тези компании да извършват договорите си. Поръчали сме ваксини от всички, с които Европейска комисия е сключила контракт. Ще има и 4-та ваксина скоро, въпросът е тези компании да извършват договорите си. Доставки ще има, даже да не са в количествата, които са планувани. Февруари получихме по-малко доставки, в сравнение с бяха планувани, само че се надявам през март да бъдат наваксани количествата. Бяха поели отговорност, че ще се навакса през март ", акцентира тя.

Захариева дефинира като доста положително решението да се започне всеобщо имунизиране на искащите. " Около 20 200 са имунизирани през вчерашния ден. С тези темпове ще може да се реализира помасова имунизация до края на лятото ", сподели тя.

Засега няма проблеми с откриването на секции за идните избори в чужбина, осведоми външният ни министър. Все още се чака позволение от няколко основни страни, където има огромна българска общественост, само че тя изрази вяра, че до една-две седмици това да се случи. 

" Организацията за изборите върви много безпрепятствено. Има към този момент избрани членове на секционните изборно комисии. До 9 март могат да се подават заявки за откриване на секции в обособените страни. Доста от по-рано сме почнали организацията поради COVID-19. В Германия, да вземем за пример, тази година секциите ще са доста повече спрямо предходните избори. За 35 секции сме получили позволение във Англия. Ще създадем организация за съблюдаване на отдалеченост, само че това зависи и от съвестта на хората. Българите, които пътуват в чужбина, с цел да работят по изборите, ще бъдат имунизирани, в случай че желаят ", сподели още Захариева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР