В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта

...
В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта
Коментари Харесай

Хиновски: Скоро ще получим много добра оферта за газ. От Швейцария -

В най-скоро време България ще получи една извънредно забавна оферта от швейцарска компания на добра цена, заяви в предаването „ Твоят ден ” на NOVA NEWS енергийният специалист Иван Хиновски.

Той изясни, че има свое разузнаване, само че не може да даде детайлности, защото договарянията към момента вървят.

Хиновски разгласи и друго, което по думите му " малко хора знаят " - че преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с полутечен газ благодарение на Съединени американски щати.

" Когато се намесят значими политически фактори, се урежда и логистиката ", уточни специалистът.

И разясни, че това било е направено като форсмажор, тъй като нямаме с Турция съглашение за междусистемна съгласуваност.

" Ние, специалистите, от години портаряме, че България и Турция би трябвало да подпишат съглашение за междусистемна съгласуваност ", сподели той и добави, че в Турция има огромни количества газ и България може да внася. " Но там има геополитически напън от Русия да не ни се оказва помощ, т.е. България да остане подвластна от " Газпром ", безапелационен бе Хиновски, като съобщи, че го е чувал от турски предприемачи.

Той разяснява и въпроса със 7-те танкера с полутечен газ, контрактувани от кабинета " Петков " със Съединени американски щати, за които през днешния ден изтича срокът да кажем дали ги желаеме, а служебното държавно управление отговори, че желае отсрочка.

" Не виждам неточност от никоя от страните – това е нова технология на доставка, тя изисква време, изисква познание ", сподели той за танкерите с втеченен газ. „ Първо договаряш източник. Не можеш да тръгнеш да водиш договаряния за терминал да плащаш потенциал без да знаеш дали ще имаш източник ".

Хиновски бе безапелационен още, че газовата рецесия е преекспонирана значително политичеси и съгласно него има единствено застоялост в доставките.

„ Регионът е цялостен с природен газ, въпросът е да се комбинират типовете контракти по метод, че да има една ниска цена. И виждам, че това се пробва да прави това държавно управление ", сподели той.

Според него е бил неточност отводът от всевъзможни вариации с контракта с " Газпром " и е трябвало да продължи диалогът за заплащане в рубли, само че означи като значима политическа стъпка в посока диверсификация, опита за нашарване на доставките, която е направил кабинетът " Петков ". Все отново България е застрашена да заплаща големи неустойки по тази причина, че не сме взели количествата газа по контракта с " Газпром ", в случай че се заведе дело за това, предизвести Хиновски.

По негови калкулации, в случай че се сбъдне тази прогноза за 60% повишаване на газа в този момент и още 20%, за което се приказва, ще се увеличи с най-малко 30% топлинната сила за битовите консуматори. И още веднъж акцентира:

" Газова рецесия от дефицит на газ няма да има тази година. Ако нарастне газа трагично, " Топлофикация " би трябвало да мине в режим на икономии – тогава ще почувстваме, че стане леко хладничко в домовете ни ”.

По-важна тематика съгласно Хиновски обаче е различен изтичащ скоро период - на 23 август - за който България би трябвало да даде мнение по Териториалните проекти за развиване на минните райони.

„ Ако тя не го показа, затваряме въглищните си райони. Недопустимо пасуване от страна на експертна общоност. Ние в понеделник ще пуснем едно отрицателно мнение до министерството. Това държавно управление може да реагира пред Европейска комисия, че тези проекти са неоптимални. Те бяха показани в последните секунди на остарялото държавно управление. Те са рискови за българската енергетика. Те ще доведат до действително затваряне на ТЕЦ-овете ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР