В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта

...
В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта
Коментари Харесай

Хиновски: Скоро ще получим изгодна оферта за газ от швейцарска компания

В най-скоро време България ще получи една извънредно забавна оферта от швейцарска компания на добра цена, заяви енергийният специалист Иван Хиновски. Той изясни, че има свое разузнаване, само че не може да даде детайлности, защото договарянията към момента вървят.
Хиновски разгласи и друго, което по думите му "малко хора знаят ": че преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с полутечен газ благодарение на Съединени американски щати. "Когато се намесят значими политически фактори, се урежда и логистиката ", уточни специалистът. И разясни, че това било е направено като форсмажор, тъй като нямаме с Турция съглашение за междусистемна съгласуваност.
"Ние, специалистите, от години портаряме, че България и Турция би трябвало да подпишат съглашение за междусистемна съгласуваност ", сподели той и добави, че в Турция има огромни количества газ и България може да внася. "Но там има геополитически напън от Русия да не ни се оказва помощ, т.е. България да остане подвластна от "Газпром ", безапелационен бе Хиновски, като съобщи, че го е чувал от турски предприемачи.
Той разяснява и въпроса със 7-те танкера с полутечен газ, контрактувани от кабинета "Петков " със Съединени американски щати, за които през днешния ден изтича срокът да кажем дали ги желаеме, а служебното държавно управление отговори, че желае отсрочка.
"Не виждам неточност от никоя от страните – това е нова технология на доставка, тя изисква време, изисква познание ", сподели той за танкерите с втеченен газ. „ Първо договаряш източник. Не можеш да тръгнеш да водиш договаряния з атерминал да плащап потенциал без да знаеш дали ще имаш източник ".
Той бе безапелационен още, че газовата рецесия е преекспонирана значително политичеси и съгласно него има единствено застоялост в доставките. „ Регионът е цялостен с природен газ, въпросът е да се комбинират типовете контракти по метод, че да има една ниска, с цел да зареди потребителя. И виждам, че това се пробва да прави това държавно управление ".
Според него е бил неточност отводът от всевъзможни вариации с контракта с "Газпром " и е трябвало да продължи диалога за заплащане в рубли, само че означи като значима политическа стъпка в посока диверсификация, опита за нашарване на доставките, която е направил кабинетът "Петков ". Все отново България е застрашена да заплаща големи неустойки по тази причина, че не сме взели количествата газа по контракта с "Газпром ", в случай че се заведе дело за това, предизвести Хиновски.
По негови калкулации, в случай че се сбъдне тази прогноза за 60% повишаване на газа в този момент и още 20%, за което се приказва, ще се увеличи с най-малко 30% топлинната сила за битовите консуматори.
И още веднъж акцентира: "Газова рецесия от дефицит на газ няма да има тази година. Ако нарастне газа трагично, "Топлофикация " би трябвало да мине в режим на икономии – тогава ще почувстваме, че стане леко хладничко в домовете ни”.
По-важна тематика съгласно Хиновски обаче е различен изтичащ скоро период - на 23 август - за който България би трябвало да си даде мнение по Териториалните проекти за развиване на минните райони. „ Ако тя не го показа, затваряме външните си райони. Недопустимо пасуване от страна на експертна общоност. Ние в понеделник ще пуснем едно отрицателно мнение до министерството. Това държавно управление може да реагира пред Европейска комисия, че тези проекти са неоптимални. Те бяха показани в последните секунди на остарялото държавно управление. Те са рискови за българската енергетика. Те ще доведат до действително затваряне на ТЕЦ-овете ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР