В най-новата си история България търпи големи териториални и финансови

...
В най-новата си история България търпи големи териториални и финансови
Коментари Харесай

Документален филм на Николай Дойнов припомня знаково събитие от българската история

В най-новата си история България търпи огромни териториални и финансови загуби. Дори извоюваните победи на бойните полета са следвани от тежки политически неуспехи. Но едно събитие на българо-гръцката граница след края на Първата международна война демонстрира българските политици и дипломация в друга светлина.

Воден от професионалния си и персонален интерес, журналистът Николай Дойнов ще върне историята съвсем век обратно, с цел да напомни на феновете паметния дипломатически триумф, прочут още като " петричкия случай " . Забравените обстоятелства ще бъдат показани в " Темата на NOVA " в неделя (23 септември) от 19:20 часа, незабавно след централната емисия вести.

" Всичко стартира с един диалог с петрички публицист, до момента в който изкачвахме дружно билото на Беласица планина. Когато Григор Дремджиев ми описа за случая от 1925-а и последвалите събития, смятах, че или преувеличава, или доста от фактологията не е тествана. Оказа се тъкмо противоположното. Григор беше безусловно прав. Тогава за пръв път чух историята на " петричкия случай " и взех решение да я проуча " – разяснява създателят на кино лентата.

Документалният роман води Николай Дойнов и оператора Росен Илиев до граничния пост при прохода Демир капия , откъдето стартира " дребната " война. Спечелването й със силата на причините и дипломацията и до през днешния ден остава блестящо събитие на фона на националните нещастия от 20. век. Включено е даже в книгата " Войната " на световноизвестния боен историк и анализатор Гуин Дайър.

Освен като един от емблематичните водещи на Новините на NOVA, Николай Дойнов печели доверието на феновете и със сериозните си журналистически разработки в областта на историята, археологията и авиацията. Като сътрудник познава от близко военните и цивилен спорове в Афганистан, Сирия, Украйна, Казахстан и Ливан.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР