В навечерието на Великден от Асоциация Активни потребители провериха какво

...
В навечерието на Великден от Асоциация Активни потребители провериха какво
Коментари Харесай

Какво има в козунаците от магазина

В навечерието на Великден от Асоциация " Активни консуматори " ревизираха какво има в козунаците, които могат да бъдат открити в комерсиалната мрежа.

Резултатите не са извънредно неприятни, в случай че се вземе поради предходно изследване, което откри синтетични багрила в обичайния великденски самун. Това е положителната вест. Лошата е, че в козунаците продължава да е цялостно със заместители на продуктите от истинската рецепта, както и доста консерванти и Е-та.

Традиционно козунакът се прави от брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио (маргарин/свинска мас) и квас . В взаимозависимост от желанията в козунака участват добавки - локум, стафиди, други плодове, ядки и други

 Козунакът е наложителен за закуската на Великден

Козунакът е наложителен за закуската на Великден

От асоциацията са изследвали 16 марки козунаци . Закупени са от разнообразни търговски вериги и от " Женския пазар " в София. Основната информация е извлечена от етикетите на продуктите. Анализите за наличие на синтетични жълти багрила са направени в лаборатория.

От 16-те марки козунаци при една изцяло отсъства наложителната хранителна информация на етикетите, което е нарушаване на националното и европейското законодателство. От асоциацията означават, че този козунак е закупен от огромна комерсиална верига, което прави нарушаването още по-сериозно.

В 11 от изследваните марки липсва въобще краве мляко . В една от марките производителят е икономисал, с изключение на млякото, и яйцата. Естествено на тяхно място има голям брой химически добавки. Всички изследвани марки може да се открият на уеб страницата на " Активни консуматори ".

 Снимка 348620

Масово е влагането на нетрадиционни съставки в козунаците, като изсъхнал глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова лой. Очевиден е стремежът да се употребяват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с добавяне на глутен и ензими.

Особено смущаващо е прибавянето на суроватка в козунаците. Това е заменяне на млякото с един по-същество отпадъчен артикул.

Във всяка една от изследваните търговски марки има по 6 добавени Е-номера . Те са най-вече емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

За разлика от предходното проучване, което е извършено преди шест години, тази година в нито един от 16-те типа не е открита жълтата багра татразин (Е102) . Това обаче не значи, че производителите са се отказали да боядисват козунаците, оповестяват от " Активни консуматори ".

В 10 марки е вложен естествения оцветител каротин, което е по-приемливо от синтетичните бои, само че демонстрира, че, с цел да се реализира добър търговски тип на продукта, се прибягва до потреблението на заместители и химикали.

Основният извод на Асоциацията е , че индустриалните козунаци са доста по-евтини от домашните, а влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да понижат себестойността и да удължат трайността на другояче нискокачествения артикул.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР