В навечерието на Световния ден за борба с болестта на

...
В навечерието на Световния ден за борба с болестта на
Коментари Харесай

Проф. Лъчезар Трайков: Мозъкът не се износва от употреба

В навечерието на Световния ден за битка с заболяването на Алцхаймер - 21 септември, в " Часът на здравето " обръщаме внимание на признаците, диагностиката и последните достижения на учените в лекуването, както и на методите да предотвратим развиването й. Болестта обгръща над 50 % от случаите на деменция. Тя се предизвиква от разнообразни мозъчни болести, които засягат паметта, мисленето и държанието и е една от главните аргументи за взаимозависимост на болните от близките.

Проф. Лъчезар Трайков , началник на Катедра по Неврология, МУ-София и на Клиника по неврология на “Александровска болница, донесе положителни вести от последния Световен конгрес, отдаден на деменциите, провел се през август в Чигако - към този момент има сериозен прогрес в опитите за разкриване на дейно лекуване на заболяването на  Алцхаймер. На равнище клинично изпитване е открит медикамент, който почиства насъбрания " неприятен белтък " в мозъка, от което следва възобновяване на интелекта: .

" За пръв път от доста години насам конгрес, кондензиран с много положително въодушевление, с много позитивизъм и възторг. Тъй като, както споделяше френския ми шеф*, върху мозъка сега работят повече учени, в сравнение с са невроните. И все пак, той остава загадка, не разкрива елементарно тайните си и метода на действие. За нас лекарите това значи, че не разкриваме елементарно аргументите за огромна част от заболяванията и не може елементарно да лекуваме тези болести ".

Проф. Трайков уточни, че от години се организират изследвания за ранна диагноза на Алцхаймер и на деменциите. Още преди 10 години е показано лекуване, който влияе на " неприятния " белтък, който се натрупа в мозъка, само че без положителен резултат върху положението на болните - интелектът не се възвръща. Следващите 10 години в търсенията на учените са отдадени напълно на ранната диагностика. Тя е официализирана от 3 години и у нас - има специфичен справочник с диагностични критерии.

В България има всички нужни проучвания, нужни за ранната диагностика

Те се покриват напълно от НЗОК. Има и подготвени екипи  - в София има центрове с невролози, които работят в тази посока и са в положение рано да скринират болестта. Екипи работят и в лечебните заведения Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца. Първите лекари, които се срещат със болестта обаче са общопрактикуващите лекари и за тях също са направени съответни скали за идентифициране на болестта.

 Снимка Първите индикации за развиването на заболяването са компликации в оправянето с ежедневни задания, забравяне, отмалялост, терзания при нужда от осъществяване на необикновени действия, отмалялост от обществени контакти. До 50-годишна възраст развиването на Алцхаймер е необичайност, само че диагнозата към този момент може да бъде сложена не над 60, а точно на възраст 50 години, поради опциите за по-ранна диагностика.  

" Между 50- и 65-годишна възраст, към 3-3.5 % от хората имат деменция, сред 65- и 85 годишна възраст стават 30 %. 1/3 от хората над 85 години имат някаква форма на деменция... Това  е огромно предизвикателство за всяка здравно-осигурителна система, тъй като една трета от хората стават изцяло подвластни и няма коренно лекуване - т.е. зад един човек би трябвало да се стои още един човек, който да му дава хапчета, в един миг и да го храни ".

На последния международен конгрес излиза наяве, че развиването на заболяването преди да се прояви стартира не 7-8, а 20 години по-рано. Оказва се, че мозъкът има положителни обезщетителни благоприятни условия и във възрастта от 50 до 60 го прикрива.

Само преди 10 години думата " профилактика " на Алцхаймер беше научна фантастика


През годините е потвърдено, че методът на живот е от извънредно значение - значими са храненето, умствените действия, обществените контакти, и физическа интензивност. Проф. Трайков уточни, че Финландската гериатрична асоциация създава специфична стратегия, в която били включени 3200 души с нараснал риск за развиване на деменция (вече насъбран белтък в мозъка). Те минали на средиземноморски метод на хранене - с плодове, риба и зеленчуци; взели участие четири пъти седмично в проведени обществени контакти, четения или други занимания. И при всички имало усъвършенстване при проучване на невронните връзки.

Още за достиженията на медицината и за това по какъв начин да се предпазим - чуйте в изявлението с проф. Лъчезар Трайков!

(*проф. Лъчезар Трайков се дипломира за професор по “Невронауки ” от Национален съвет на университетите, Франция)
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР