В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с

...
В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с
Коментари Харесай

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с апел към институциите и политическите партии. В него се споделя: „ Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, в това число възможни закононарушения, осъществени през последните три седмици и ориентирани против ЛГБТИ общността и против събития, част от културната стратегия на прайда.

Това обаче е извънредно незадоволително, с цел да получи обществото ни еднопосочен сигнал, че насилието, заканите, вандализмът и разпространението на подправена информация, целяща всяване на ненавист към избрана група хора, са освен противозаконни, само че и човешки неприемливи дейности./…/ “

В „ Мрежата “ беседваме за всичко това, както и за плана „ Не просто думи “, в границите на който бе проведено първото образование на публицисти, които се сблъскват с езика на омразата, с изпълнителния шеф на Bilitis Foundation Лилия Драгоева и с журналиста и член на УС на АЕЖ – България Иван Радев.

По време на това образование екип от публицисти и специалисти в региона на правото и логиката на психиката показаха пътеводителя за публицисти „ Не просто думи “.

Защо планът „ Не просто думи “ е значим?

Лилия Драгоева : „ Не просто думи “ е план, който бяхме замислили от дълго време. И сме доста щастливи, че го реализирахме в тъкмо този партньорски екип – фондация „ ГЛАС “ ОЕБ „ Шалом “ и АЕЖ – България. Защо ни е значим? Защото думите сякаш имат все по-голяма тежест, а ЛГБТИ хората и хората от еврейската общественост не престават да бъдат обект на най-разнообразни фалшификации, измислици, като сме упреквани и за какви ли не беди… За нас е значимо да работим с публицистите, с медиите и с тези от вас, които транслирате думи и послания, през които ние можем да достигнем до обществото, да споделяме истината и да изпращаме положителни послания.

Има сили, които желаят да ни върнат обратно като цивилизационно развиване и това е нещо, което ние не би трябвало да позволяваме. Подобни офанзиви, освен това проведени, се случват освен към хората от ЛГБТИ обществото, а и към всички останали общности в България – към ромската общественост, към хора с увреждания, към хора с ментални проблеми, към дамите, към евреите и мюсюлманите, към арменците, бежанците, към всяка една група, която по някакъв метод не принадлежи към по този начин нареченото „ нормализирано болшинство “. Има един стандарт, който е неестествен и който е надалеч от живия живот, такава е в действителност и използването на думи, дискриминиращи всички, които не принадлежим към този фиктивен стандарт. Това е извънредно рисково.

Имаме отговорността езикът на омразата да не шества. "

Иван Радев : „ Ние, публицистите, преди всичко, би трябвало да си дадем сметка какво е „ език на омразата “, къде са границите на свободата на изложение, оттатък кои от тях към този момент приказваме за неприемливо изложение и второ – да си дадем сметка за личните ни предварителни възгледи, за личните ни стандарти, на това, което ние си носим като хора и да се научим по какъв начин да го отделяме от нашето професионално отношение, защото, когато сме публицисти, ние би трябвало да бъдем преди всичко експерти и да умеем ние самите да не използваме език на омразата, само че да умеем да ограничаваме и да посочваме, когато някой от нашите събеседници употребява такава враждебна тирада и да посочваме на аудиторията, че това е език на омразата и че той няма място в ефира, тъй като това не е мнение, това не е независимост на изложение, а това са думи, които накърняват достолепието на други хора и които могат да бъдат рискови за други хора, защото езикът на омразата е нещото, с което стартират всички ужасяващи закононарушения против човечеството. "

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР