В навечерието на парламентарните избори в Швеция, десницата и левицата

...
В навечерието на парламентарните избори в Швеция, десницата и левицата
Коментари Харесай

Изравнени сили преди парламентарните избори в Швеция

В навечерието на парламентарните избори в Швеция, десницата и левицата са с съвсем изравнени позиции. Прогнозите обаче демонстрират напредък на крайнодесните Шведски демократи, чието въздействие в обществото пораства на фона на отлив на гласове от обичайните партии. Тази вечер са последните манифестации и телевизионни диспути, преди утрешното гласоподаване.

По време на акцията политиката по отношение на мигрантите беше основната тематика за шведските гласоподаватели. Те ще гласоподават за първи път, откогато през 2015 година 10-милионна Швеция одобри 163 000 мигранти, най-вече от Сирия и Афганистан - най-вече по отношение на популацията си от всички европейски страни. Впоследствие управляващите затвориха границите и вкараха редица ограничавания за търсещите леговище.
Стефан Льовен, министър-председател, Шведски социалдемократи: Ние преначертахме имиграционната политика и в този момент би трябвало да поддържаме същото равнище като останалите европейски страни и да оказваме помощ в границите на съюза.
В последните часове преди вота Льовен предизвести, че да се гласоподава за крайнодесните Шведски демократи е " рисково " и " контрапродуктивно ". По думите му това е като " да гасиш огън с алкохол ".

Но поддръжката за Шведски демократи от 13% на изборите през 2014 година в този момент се чака да доближи 20%. Партията с неонацистки корени е за банкет на по-малко мигранти и за референдум за участието в Евросъюза. Привържениците ѝ считат, че фамозната обществена система на страната е сложена под напън поради приема на мигранти и че за бежанците са дават повече пари, в сравнение с за тях.
Джими Окесон, водач на партията Шведски демократи: " Нашият избирателен манифест е за по-отговорна и не толкоз скъпа миграционна и интеграционна политика и желаеме свободно пространство, когато става дума за квоти за бежанци, с цел да можем да решим мигрантския проблем. "
Прогнозите са Шведски демократи да завоюва най-вече гласове като независима партия, въпреки и без изгледи да бъде поканена да влезе във властта. Лявоцентристкият блок към Социалдемократите на Льовен има лек превес пред обединяването на дясноцентристките партии, само че без шансове за болшинство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР