В навечерието на най-българския празник Младежката филхармония Пионер ще открие

...
В навечерието на най-българския празник Младежката филхармония Пионер ще открие
Коментари Харесай

Класика, джаз и танго на „Софийски музикални седмици“

В навечерието на най-българския празник Младежката филхармония „ Пионер ” ще открие довечера от 19 ч. в зала „ България “ Международния фестивал „ Софийски музикални седмици “ с церемониален концерт. Той е отдаден на две значими годишнини – 70 години от основаването на групировката и 110 години от рождението на нейния подстрекател и основател проф. Влади Симеонов. По традиция събитието е с вход свободен за публиката. Концерта ще дирижират четирима диригенти: Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син и Христо Христов. Под техните виртуозни палки ще прозвучат творбите " Празнична интродукция " на Дмитрий Шостакович, „ Половецки танци ” из операта " Княз Игор " на Александър Бородин, встъпление и танци из операта " Момчил " на Любомир Пипков, 5 подиуми из балета " Ромео и Жулиета " на Сергей Прокофиев, " Баба Яга " от Мусоргски-Равел и " Киевската врата " из " Картини от една галерия " на Мусоргски.

53-тото издание на „ Софийски музикални седмици ” предлага цветна палитра от камерни и симфонични концерти, спектакли, премиерно показване на музикални произведения, книги и дискове за всеки усет. От класика и симфонична музика до джаз, танго, етно и елекроника в компилации с типичен и национални принадлежности. Тази година афишът съдържа над 100 прояви, отдадени на музикалното изкуство. Ще се състоят повече от 80 концерта на камерна и огромна сцена в 17 зали в центъра на София. Чуждестранни участници са от 16 страни: Австрия, Германия, Италия, Испания, Израел, Китай, Люксембург, Мароко, Португалия, Румъния, Русия, Тунис, Турция,  Украйна, Южна Корея, Япония. Композиторът във фокуса на 53-тото издание на фестивала е Георги Арнаудов, а актьорът във фокуса е маестро Найден Тодоров.

За първи път на софийска сцена ще бъдат World Youth Orchestra с диригент Дамиано Джурана, Александър Гнатюк, Луиза Село, Иля Овчинников, Вера Морайш, Наталия Пономарчук, Антон Никулеску, Муза Рубацките. Изключително забавни ще са корейските реализатори на обичайни принадлежности, твърдят уредниците, както и лекцията на Юнгьонг Парк  за актуалната корейска музика – фестивална самодейност, която се реализира в съдействие с посолството на Република Корея в България.

Програмата на МФ „ Софийски музикални седмици ” ще продължи до 2 юли с по няколко културни събития дневно, а цялостното наличие на фестивалния плакат е оповестено в страниците:



 

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР