В навечерието на Международния ден за защита на животните 4-ти

...
В навечерието на Международния ден за защита на животните 4-ти
Коментари Харесай

Пловдив ще създаде център за хуманно отношение към животните

В навечерието на Международния ден за отбрана на животните 4-ти октомври, Община Пловдив още веднъж бе хазаин на втората работна среща на представителите на общинските приюти за безстопанствени животни в страната. Участие в нея взеха шефове на приюти, ветеринарни лекари, общински специалисти, секретари и заместник-кметове от общините Перник, Габрово, Дупница, Велико Търново, Павликени, Севлиево, Казанлък, Русе, Стара Загора, Варна, Бургас, Силистра, представители на ОДБХ – Пловдив /областна дирекция по сигурност на храните/ и Тракийски университет – Стара Загора.

Организатори на събитието бяха Оперативна програма „ Зооветеринарен комплекс “ и Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците " към Община Пловдив, с поддръжката на доброволците към общинския подслон и Пловдивско киноложко сдружение.

Срещата откри зам.-кметът по екология и опазване на здравето Анести Тимчев.

" Всяка община в страната би трябвало да подхожда с нужната осъзната отговорност и персонална отдаденост в работата си по решение на проблемите, свързани с съществуването на безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета. Всички ние би трябвало да се обединим в полза на това, което ни заобикаля - природата, животните и в това да проявяваш грижа към тях. Това е задача. Нужно е да насочим вниманието и напъните си към това подрастващите да получат образование и нашия образец за отношение към природата, към животното, а оттова и към друго човешко създание ", съобщи в своето послание към участниците на събитието Анести Тимчев. От името на Община Пловдив, той пое персонален ангажимент да показа настояванията на участниците в срещата пред министъра на земеделието.

По време на работната среща бяха дискутирани законовите нормативи, които регламентират активността на общините и приютите, несъответствията и неналичието на синхронизация сред тях.

Задълбочено се разяснява нуждата от основаване на съдружие на общините с функциониращи приюти за животни. Очакванията към бъдещата групировка са да бъдат подпомагани чиновниците в общинските приюти при осъществяване на техните професионални задължения; да се взе участие в създаването на политиките, тактиките и практиките свързани с преодоляване на популацията от безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета.

Излъчен бе предприемчив комитет, който се ангажира в рамките до края на месец октомври да изследва готовността на общините да се включат в сдружението, както и да приготви нужните за задачата учредителни документи.

До края на работната среща бяха показани редица положителни практики от активността на Община Пловдив, свързани с електронната регистрация на домашните и безстопанствените кучета, сполучлива работа с подрастващи, осъществяване на акции, стимулиращи административната регистрация и кастрирането на домашните кучета, споделени бяха хрумвания за взаимни забавни начинания в партньорство с доброволци и практикуващи ветеринарни лекари по места.

Напомняме, че през днешния ден от 11:00 - 14:00 ч. ще се състои събитието " Капана дог - на кафе с куче ", на което четириногите другари от общинския подслон ще ви чакат в заведенията и кафенетата наоколо до открита сцена „ Ядрото “ на ул. „ Загреб “ 14 в квартал Капана.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР