В навечерието на коледно-новогодишните празници класическият детски роман 101 далматинци“

...
В навечерието на коледно-новогодишните празници класическият детски роман 101 далматинци“
Коментари Харесай

Детска та класика 101 далматинци“ с нова зимна корица

В навечерието на коледно-новогодишните празници класическият детски разказ „ 101 далматинци “ излиза с нова зимна визия. Луксозното илюстровано издание на обичаната петниста история е второ със знака на младото издателство „ Рижко “, откакто през април книгата на Доуди Смит излезе с пролетна корица. Осемнайсетте илюстрации на младата и надарена художничка Мила Янева-Табакова още веднъж допълват всяка от главите, а Жечка Георгиева стои зад иконичния превод. Изданието към този момент може да се откри в книжарниците.

С две анимационни и две игрални акомодации, с милиони продадени копия по целия свят книгата на Доуди Смит остава в канона на международната литература с безконечните си послания за положителното, смелостта и другарството. Трогателна е самоотвержеността на героите, които на Бъдни вечер се впускат в рискова акция, с цел да спасят своите обичани същества.

Сцени, като ядене на печени филийки на огъня в камината, щедро намазани с масло, след изтощителното гонене носят неповторимо възприятие за уют и религия в положителното. Но това, поради което този разказ остава скъп и през днешния ден, и което е от изключително значение да бъде предадено на децата, е отношението на хората към всяко живо създание. Съчувствието, уважението и грижата за другия стимулират всяко деяние на основните герои в романа – мистър и мисис Душкинг.

Всичко това трансформира „ 101 далматинци “ в идеалния подарък за Коледа, освен това освен за деца. Много възрастни също ще останат сюрпризирани от приятните страсти, които книгата ще им донесе.



Удоволствието от истинските решения в част от превода накланят везните в интерес на книгата за сметка на филмовите версии. Главният изверг да вземем за пример, по-известен като Круела де Вил на екрана, тук е Злобара де Мон. Ако се съединят последните две елементи, се получава „ дявол “. Името на мистър Душкинг пък идва от „ душица “. Леля Пудинг, вуйна Иконом и Великолепният ветеринарен доктор допълват тази изложба от незабравими облици, които би трябвало да са част от всяко детство.

„ Рижко “ е план на „ Кръг “ – едно от най-прогресивните издателства у нас през последните години, което стана известно с деликатно подбрания си азбучник и прецизното осъществяване на всяко заглавие. Повече информация за идните заглавия на „ Рижко “ може да намерите в уеб страницата на издателството –, или във фейсбук страницата –.



Доуди Смит (1896 – 1990) е британска писателка, авторка на бестселъри в жанровете детска литература, любовен разказ и записки. Тя е измежду най-успешните драматурзи на своето потомство, а доста от пиесите и романите й са екранизирани.

През 1940-а емигрира дружно със брачна половинка си в Съединени американски щати заради пацифистките им възгледи, които основават усложнения на двойката. Там тя написа първия си разказ „ Моят палат “ (1948), който незабавно се трансформира в бестселър, а през 1956-а излиза и „ 101 далматинци “, който трайно я подрежда измежду легендите в детската литература. Страстна почитателка на Джейн Остин, Смит попълня библиографията си и с голям брой сполучливи любовни романи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР