В навечерието на 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира

...
В навечерието на 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира
Коментари Харесай

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца



В навечерието на 17-и април Българската асоциация по хемофилия провежда национална акция. Тази година тя минава под мотото на международната федерация „ Движим се дружно с смяната “. 

Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите демонстрират, че детето има тежка форма на заболяването - кръвта се съсирва минимално и се постанова инжектиране на лекарство. В случая на Стиви - през ден.

Преди няколко години, когато Петя желае да запише сина си на детска градина, в началото среща недоумение и нерешителност от учителите. За няколко месеца обаче съумява да ги убеди, че единствената специфична грижа, от която се нуждае детето ѝ, е помощ - ако се наложи да му се сложи инжекция.

В наши дни хемофилия не значи присъда , а болест, с която може да се живее обикновено. Стиви от дребен знае за заболяването си и даже към този момент самичък може да си слага инжекцията, към този момент мечтае да стане пътен служител на реда или доктор “, показа Петя Саздова в предаването „ Хоризонт до обед “.

„ Стиви може да спортува и да играе с приятелите си в подготвителната група в учебно заведение. Единствените спортове, които са му неразрешени, са тези, при които има контузии като бокс, карате и други. Това обаче не слага граници на детските фантазии “. 

Стиви е едно от стоте деца с хемофилия в България . С диагнозата живеят общо 700 души.

Петя и синът ѝ Стиви от дълго време са приели диагнозата като неизменима част от живота им. И двамата имат вяра, че би трябвало да оказват помощ на другите като тях. Те вземат участие в акцията „ Движим се дружно с смяната “ , която насочва вниманието към миналата година. 

Лечението на хемофилията е скъпо, само че се поема напълно от Здравната каса.

Още по тематиката в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР