В навечерието на 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия

...
В навечерието на 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия
Коментари Харесай

Във ВМА бе осветено поредното изцяло реновирано звено – Клиника Вътрешни болести

В навечерието на 130-ата годишнина от основаването на Военномедицинска академия бе осветено следващото напълно реновирано звено от болничното заведение – Клиника " Вътрешни заболявания ".

" Ако през днешния ден изглеждаме огромни, то е тъй като стоим на раменете на нашите предшественици, които са титани! – това е девизът, който сплотява няколко генерации военни медици ".

На 1 декември се навършват 130 години от основаването на ВМА. Началото е положено през последното десетилетие на XIX век с построяването на Софийската обща гарнизонна болница, когато нашите предшественици са градили страната, армията, законността – ера на големи компликации, само че и на несломим оптимизъм.

Софийската обща гарнизонна болница минава през стадиите на дивизионна, общовойскова, разпределителна, общоармейска, Висш военномедицински институт (1960 г.) и Военномедицинска академия (1989 г.). 

Тези структурни промени отразяват естественото й развиване от болница за потребностите на гарнизона до мощен лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, с неповторима конструкция, сплотяващ 5 многопрофилни болнични бази за интензивно лекуване и 2 санаториума.

Именно във ВМА се правят за първи път в България едни от най-сложните хирургически интервенции, вкарват се нови диагностични и лечебни способи, а вратите на лечебното заведение са отворени за всички жители. Тази традиция продължава и през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР