В навечерието на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на

...
В навечерието на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на
Коментари Харесай

НИМ показва оригиналите на Манифеста за Независимостта и Сребърната конституция

В навечерието на 110-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България, Националният исторически музей демонстрира Манифеста за оповестяването й и Сребърната конституция на Царство България.
Преди 110 години Княз Фердинанд прогласява България за без значение царство. Това става с прочитането на Манифест към българския народ. Оригиналът на този документ може да видите в изложбата " Дипломация и героизъм " в Националния исторически музей. Манифестът е направен от художника Харалампи Тачев малко след оповестяването на Независимостта.

Върху пергамента стоят подписите на Княз Фердинанд и министрите от държавното управление. В долната част на документа, поставени в специфични сребърни кревати, са и печатите на всички министерства. Оригиналът на Харалампи Тачев се демонстрира извънредно рядко.

До него в изложбата е изложена и черновата на Манифеста. Тя беше открита през 2014 година, когато от Българска национална телевизия се обърнахме към Държавна организация " Архиви ", с цел да ни покажат какви документи пазят от оповестяването на Независимостта. Така открихме първия княжески прочит на текста, написан от тогавашния министър-председател Александър Малинов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР