В научнофантастични филми като Франкенщайн“ и Реаниматор“ човешките тела оживяват,

...
В научнофантастични филми като Франкенщайн“ и Реаниматор“ човешките тела оживяват,
Коментари Харесай

Учените откриха „трето състояние“ отвъд живота и смъртта

В научнофантастични филми като „ Франкенщайн “ и „ Реаниматор “ човешките тела оживяват, намирайки се в необичайно положение сред живота и гибелта.

Макар това да звучи като фантастика, съгласно ново изследване в актуалната биология в действителност съществува „ трето положение “ на битие. Според откривателите третото положение е това, при което клетките на мъртъв организъм не престават да действат след гибелта му. Новото изследване в списание Physiology е ръководено от професор Питър Нобъл от Вашингтонския университет в Сиатъл и Алекс Пожитков от Националния медицински център „ Град на вярата “ в Дуарте, Калифорния.

Животът и гибелта обичайно се преглеждат като противоположности - споделят те в нов материал за The Conversation.

„ Но появяването на нови многоклетъчни форми на живот от клетките на мъртъв организъм вкарва „ трето положение “, което се намира оттатък обичайните граници на живота и гибелта.

„ Някои кафези - когато им се дават хранителни субстанции, О2, биоелектричество или биохимични сигнали - имат способността да се трансформират в многоклетъчни организми с нови функционалности след гибелта.

Екипът направи обзор на последните изследвания, които изследват забележителната дарба на клетките да съществуват в нови форми след гибелта на организма.

През 2021 година откриватели от Съединени американски щати откриха, че кожни кафези от мъртви жаби са в положение да се приспособяват в стъкло на Петри в лаборатория, като непринудено се реорганизират в многоклетъчни организми, наречени „ ксеноботи “.

Тези организми демонстрираха държание, надхвърлящо първичната им биологична роля, като използваха ресничките си - дребни, сходни на косъмчета структури - за напредване в околната среда.

Други учени също по този начин откриха, че човешките белодробни кафези могат да се самосглобяват в дребни многоклетъчни организми, които могат да се движат - наречени „ антроботи “.

Тези антроботи освен могат да се ориентират в заобикалящата ги среда, само че и да възвръщат както себе си, по този начин и повредени нервни кафези наоколо.

Екипът споделя, че това са образци за нови функционалности на клетките, които не съществуват в живота, „ показващи смяна по способи, които не са предопределени “.

Как някои кафези действат в третото положение след гибелта на организма остава неразбираемо, само че едно от вероятните пояснения в жанр Франкенщайн е скрита система от „ електрически вериги “, които съживяват клетките.

Екипът споделя: „ Една от хипотезите е, че профилирани канали и помпи, вградени във външните мембрани на клетките, служат като комплицирани електрически вериги.

„ Тези канали и помпи генерират електрически сигнали, които разрешават на клетките да поддържат връзка между тях и да извършват характерни функционалности, като да вземем за пример напредък и придвижване, оформяйки структурата на формирания от тях организъм.

Няколко фактора могат да окажат въздействие върху това дали клетките имат тази дарба, в това число изискванията на околната среда (като температура) и енергийните източници (дали имат достъп до гориво и могат да метаболизират).

Метаболитната интензивност играе значима роля за това дали клетките могат да продължат да оцеляват и да действат - прибавя изследователският екип.

Фактори като възраст, здравословно положение, пол и тип на типа също `оформят постморталния пейзаж` - с други думи, дали те могат да съществуват в трето положение.В последна сметка проучването загатва за „ неразучени граници “, които биха могли да доведат животинските кафези до третото положение - въпреки че дали един ден то ще замязя на „ Ре-Аниматор “, следва да разберем.

В класическия филм от 80-те години на предишния век студент по медицина открива по какъв начин да върне към живот човешка тъкан - с жестоки последствия.

„ Това проучване има капацитета да промени регенеративната медицина, да дефинира по нов метод законната гибел и да даде визия за физиологичните граници на живота, сходно на проучванията в региона на ембриогенезата “, заключават създателите на проучването, съобщи dailymail.co.uk.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР