В Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) започва

...
В Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) започва
Коментари Харесай

Проучване за пост-COVID и Синдрома на хроничната умора започва у нас

В Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) стартира ново здравно изследване, което има за цел да усъвършенства разбирането и диагностиката на пост-COVID и Синдрома на хроничната отмалялост. То се провежда от Медицински университет - Пловдив с присъединяване на отдел „ Имунология “ на НЦЗПБ.

В него са поканени да вземат участие хора, прекарали COVID-19 и имащи недоволства повече от 4 месеца след началото на болестта, както и такива, които страдат от непрекъсната отмалялост в продължение на повече от 6 месеца.

Изпитването се организира от екип опитни медицински експерти и откриватели, които ще работят дружно, с цел да подсигуряват, че изследването се организира съгласно най-високите научни стандарти, твърдят от НЦЗПБ. Ще се търсят нови благоприятни условия за диагностициране и следене на двете положения и връзката сред тях.

Пост-COVID се демонстрира със следните най-чести признаци, продължаващи повече от 4 месеца: мощна отмалялост, възпрепятстване за присъединяване в ежедневни действия, белодробни и сърдечни признаци (затруднено дишане, суха кашлица и др.), неврологични признаци (затруднено мислене или централизация, от време на време наричано „ мозъчна мъгла “, главоболие, проблеми със съня, меланхолия или тревога и др.); храносмилателни признаци (диария, стомашни болки и др.)

Синдромът на хроничната отмалялост се демонстрира със следните съществени признаци, продължаващи повече от 6 месеца: мощна отмалялост, възпрепятстване за присъединяване в ежедневни действия, неразположение след физически, умствени или прочувствени старания, фалшив сън.

Освен гореизброените три признака е нужен най-малко един от следните признаци:

нарушена памет (мозъчна мъгла), ортостатична неустойчивост (симптоми, които се появяват при изправяне и стоене прав), прецизират от НЦЗПБ.

В момента се набират пациенти, които дават отговор на критериите за допустимост за това изпитване. Желаещите да вземат присъединяване в него, които имат признаци от описаните групи, могат да се свържат с уредниците на тел. 02 943 56 36 и имейл за София и на тел. 0877 842 487 и имейл за Пловдив.

Участието в това изпитване е напълно непринудено и гратис. Всички участници ще получат най-голям стандарт на грижа по време на изпитването, твърдят още уредниците.

„ Разбираме, че присъединяване в здравно изпитване може да бъде значимо решение и се ангажираме да предоставим цялата нужна информация и поддръжка, с цел да помогнем на участниците да вземат осведомено решение “, показват от там.

Всеки участник ще има опция да бъде в детайли съветван и при потребност ориентиран към други експерти. Също по този начин той ще получи резултати от главните лабораторни проучвания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР