В наши дни повечето компании, разработващи приложения за чат, рекламират

...
В наши дни повечето компании, разработващи приложения за чат, рекламират
Коментари Харесай

Документ на ФБР показва колко лесен е достъпът до криптирани данни

В наши дни множеството компании, разработващи приложения за чат, популяризират пред своите консуматори, че връзката сред тях е криптирана и неприкосновена за трети страни. Документ на Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати обаче демонстрира, че това не дава отговор изцяло на истината. Първоначално получен от Rolling Stone, той разкрива какви данни може да получи ФБР от приложенията за известия като Signal, WhatsApp и iMessage на Apple.

Въпреки изказванията на Apple, че техният iMessage е безусловно ненарушим, това е една от най-лесните за пробив криптирани системи за известия. Според ФБР, правоприлагащите органи могат да получат достъп до цялата информация за клиентите. В взаимозависимост от обстановката, те биха имали достъп и до 25 дни история в iMessage от избрани номера. Бюрото разполага с всички аварийни копия на обещано устройство, стига да има правосъдна заповед. Освен това всички архивни копия в iCloud, направени от известия, могат да бъдат предадени на правоприлагащите органи.

Друг известен програмен продукт за чат WhatsApp също разполага с голям брой настройки, насочени към поверителността. Подобно на iMessage, ФБР може да получи достъп до главните записи на клиентите, в случай че има заповед. С нея може да се дава директен път до информация, в това число и за блокирани консуматори. Бюрото може да ревизира даже контактите в адресната книга на потребителя.

Други услуги за известия, включени в документа, са Wechat, Viber, Telegram, Signal, Line и Wickr. Във всички тях е основан достъп, който може да се употребява от управляващите. Въпросът на експерти е дали през него не могат да се включат и трети страни.

Много хора разчитат на тези приложения, с цел да защитят ежедневните си диалози с близки от любопитни рекламодатели или измамници. Документът на ФБР не показва каквато и да е оценка на риска, на който са изложени данните на тези хора. Това обаче повдига някои въпроси по отношение на цялостната им сигурност в тези приложения.

Ако за ФБР е толкоз елементарно да получи достъп до персоналните диалози, тогава какъв брой елементарно би било измамници да създадат същото?  Специалисти разясняват потребността на правоприлагащите органи за ревизиране на известията в някои обстановки. Въпреки това задните малки врати и достъп до криптираните приложения, въпреки всичко основават доста неясноти за сигурността на потребителите.

Още
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР