В наши дни има явна тенденция филмовите супергерои да се

...
В наши дни има явна тенденция филмовите супергерои да се
Коментари Харесай

Крис Хемсуърт – богът на гръмотевиците и женските сърца

В наши дни има очевидна наклонност филмовите супергерои да се дефинират с думата „ богове “. Тя се промъква в заглавия на филми и видеоигри и е следствие от пренасищането на кинорепертоара с филми за супергеройски завършения. Естествената еволюция на определенията диктува точно героите да се трансфорат в богове, а подвизите им да стават все по-преувеличени и компютърно генерирани.

Но Тор не е получил купата на скандинавски господ на гръмотевиците в резултат на съвременна наклонност в киното – неговите качества са дефинирани в митологични разкази, написани епохи преди Marvel да основат комикси със супергерой със същото име и същите сили.

 Крис Хемсуърт Gettyimages/Gulliver

На собствен ред Крис Хемсуърт не се е подлагал на пластични интервенции, нито пък външният му тип е изменян чрез компютърно генерирани анимации или комплициран грим – той просто е роден да играе господ.

Австралиецът е роден на 11 август 1983 година и е междинният от тримата братя Хемсуърт – звездата на хитовия сериал „ Западен свят “, Люк, е три години по-голям от него, а Лиам, който играе един от основните герои в поредицата „ Игрите на глада “, е със седем години по-малък. Генетични специалисти към момента не са разкрили отговор на въпроса по какъв начин е допустимо да съществуват трима действително свързани, кръвни братя с толкоз замайващ външен тип.

 Крис Хемсуърт Gettyimages/Gulliver

Актьорската му кариера стартира с редица телевизионни появи в родната му страна, в това число в фамозната сапунена опера „ Съседи “, където кариерите си започват негови именити сънародници като Ръсел Кроу, Кайли Миноуг и Марго Роби. Първата му поява на огромния екран е в грандиозния галактически блокбъстър „ Стар Трек “ от 2009 година, освен това в извънредно паметна роля при започване на кино лентата.

Хемсуърт изиграва Джордж Кърк, бащата на основния персонаж в лентата Джеймс Т. Кърк. Младият артист показва в петте си минути екранно време нетипична за дребното си опит харизма, неустрашимост и типичен подвиг. Кратката му поява кулминира в саможертвена гибел, която се трансформира в катализатор за сюжетното деяние във кино лентата на Джей Джей Ейбрамс, който е признат възторжено от рецензията и публиката и дотук са му направени две продължения.

В момента се носят клюки, че Хемсуърт и неговият персонаж ще бъдат измежду настоящите лица в идното четвърто попълнение от рестартираната галактическа поредност. Няма подозрение, че студиото зад „ Стар Трек “ желае да се възползва от забележителната популярност на артиста, която той е натрупал след късата си поява във кино лентата от 2009 година, само че дали желанието им ще се материализира нескрито, евентуално ще разберем скоро.

Във филмографията на австралиеца следват два елементарно забравими трилъра, в единият от които, озаглавен „ Кеш “, неопитният млад артист е тотално помрачен от ветерана Шон Бийн в една от многото му функции на умел изверг. Ала през 2011 година по кината излиза филмът, който трансформира кариерата на Хемсуърт вечно.

За ролята на Тор австралиецът се преборва с конкуренцията на личния си брат Лиам и Том Хидълстън, който въпреки всичко получава водеща роля в лентата – тази на антагониста Локи. Първият филм за приключенията на митологичния супергерой разрешава на Хемсуърт да покаже разнообразни свои прочувствени страни в основната роля във всевъзможни комични, трагични, сантиментални и заредени с екшън обстановки, както и да покаже изключителната си физика в редица подиуми с уместно малко облекла.

Критическите мнения за лентата са преобладаващо позитивни и светът единомислещо удостоверява, че в лицето на Хемсуърт Marvel са разкрили своя господ на гръмотевиците, а Холивуд е разкрил евентуална бъдеща суперзвезда. Оттогава насам артистът е изиграл емблематичния супергерой в още два солови кино лентата, отдадени на подвизите му, и е имал основни функции в излезлите дотук два групови кино лентата за „ Отмъстителите “.

Персоналната сюжетна арка на Тор през първите четири кино лентата с негово присъединяване следваше относително предвидима траектория. След към този момент упоменатата първа лента, режисирана от Кенет Брана, която явно послужи за проява на многоликия гений на Хемсуърт и харизмата му, Тор по всички параграфи се трансформира в най-скучния и неинтригуващ воин от пъстрата галактика на Marvel.

Или най-малко по този начин изглеждаше до ноември предходната година. Тогава по кината излезе „ Тор: Рагнарок “, третият солов филм за приключенията на бога на гръмотевиците, и в ръцете на налудничавия комедиен талант от Нова Зеландия Тайка Уайтити имиджът на героя бе деконструиран и той получи безпределно нужен пресен старт във евентуално най-забавния филм от 18-те ленти, които образуват споделената галактика на Marvel Studios.

 Крис Хемсуърт Gettyimages/Gulliver

Сега, несъмнено, целият свят тръпне в очакване на „ Отмъстителите: Война Без Край “, с който въпросната гигантска поредност ще кулминира, а героят на Крис Хемсуърт ще се изправи против най-голямото си предизвикателство. Но самия артист го чака предизвикателство от напълно различен вид – да продължи кариерата си оттатък ролята на Тор, начинание, в което дотук преуспява.

През 2013 година Хемсуърт изиграва действително живялия играч от Формула 1 Джеймс Хънт във кино лентата на Рон Хауърд „ С цялостна газ “, автентично озаглавен Rush. Лентата се концентрира върху съперничеството сред Ники Лауда и бохема Хънт, изигран от австралийския артист с толкоз доста сразяващ сексапил и съблазън, че някои критици дефинират представянето му като прослушване за ролята на Джеймс Бонд.

 Крис Хемсуърт Gettyimages/Gulliver

Филмът е признат с възторжени оценки и получава номинации за „ Златен глобус “ и за „ БАФТА “, само че, по-важно от всичко останало в персонален проект за Хемсуърт, демонстрира невиждано до тогава измерение на неговия актьорски гений в ролята на действително живял човек. Самият Ники Лауда декларира, че филмът го е впечатлил със своята достоверност и хвали справедливо Хемсуърт в ролята на Джеймс Хънт.

Широко подложеният на критика в Интернет женски рестарт на поредицата „ Ловци на духове “ пък дава на Хемсуърт опция да покаже и забележителните си комедийни способности. В ролята на секретаря Кевин Бекман артистът изиграва антипода на всичките си способени, смели и съобразителни герои, създавайки на екрана язвителен портрет на нелепостта с шест плочки на корема. Немалко специалисти го отличават за безпощадното самоиронично показване във филм, който другояче не се радва на по този начин необятно утвърждение.

Това е линия и на останалите филми на артиста, които дотук не са били добре признати от рецензията. Заглавия като „ Ловецът: Зимната война “, „ 12 мощни “ и „ Хакер “ имат ниски проценти на утвърждение, само че в ревютата за всички тях непроменяемо се акцентира, че оценките им не се дължат на неприятно показване в основната роля.

 Крис Хемсуърт Gettyimages/Gulliver

Това намира отражение и в блестящите клюки за пост-Marvel-ската кариера на Хемсуърт. Освен завръщане към „ Стар Трек “, се спекулира, че артистът може да играе основна роля в римейкове на филмите „ Мъже в черно “ и „ Смъртоносно оръжие “. А превъплъщението му като Джеймс Хънт в „ С цялостна газ “ на Рон Хауърд демонстрира и безспорния му капацитет за функции отвън екшън жанра. Към момента можем единствено да спекулираме какво ще е бъдещето на екранния ни господ на гръмотевиците, само че елементарно можем да се обзаложим, че ще бъде... кхъм-кхъм... гръмотевично.

 Крис Хемсуърт Gettyimages/Gulliver
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР