В Народното събрание започнаха дебатите по поисканата от ГЕРБ оставка

...
В Народното събрание започнаха дебатите по поисканата от ГЕРБ оставка
Коментари Харесай

Мотивите на ГЕРБ са смехотворни, според Жаблянов. ДПС отказа да участва в дебата


В Народното събрание започнаха дебатите по поисканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Мотивите за освобождението на депутата от Българска социалистическа партия прочете при започване на днешното пленарно съвещание Данаил Кирилов от ГЕРБ. Според ГЕРБ държанието и изявленията на Валери Жаблянов са принизили българския парламент.

Основният претекст за поисканата от ГЕРБ оставка на Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание е скандалната фраза, поместена в публична позиция на Българска социалистическа партия, съгласно която „ Народният съд “ е „ належащо и неизбежно правораздаване “.

Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше отстранена от формалната позиция на Българска социалистическа партия, само че провокира вълна от отвращение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим изиска обществено опрощение от заместник-председателя на Народно събрание. Историците дефинират така наречен

Народен съд като политически развой за кавга с неуместни съперници. Той се организира незабавно след преврата от 9 септември 1944 година В резултат на Народния съд са избити няколко български държавни управления, депутати от Народното събрание, публичният и боен хайлайф на Царство България.

Днес в Народното събрание участват и представители на Съюза на репресираните.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи изрече страдание, че не са поканили и стотиците репресирани от Движение за права и свободи от комунистическия режим. „ Но дано приемем, че техните съратници са тук ”, обърна се Цонев към гостите в пленарна зала.

Движение за права и свободи няма да вземе присъединяване в този спор, сподели Цонев, определяйки го като фарс и добавяйки, че той има и друга цел.

Няма правни причини за желаната оставка, сподели Цонев.

В персонално качество Жаблянов е изразил персонални причини против контракта за добросъседство с Република Македния. Според Цонев този мотив на ГЕРБ отпада. Той отбрани Жаблянов с думите, че депутатския имунитет е поради това – с цел да може да показва персонални причини.

Цонев напомни, че Движение за права и свободи осъжда Народния съд и придвижването е пореден в позицията си през всичките години на прехода. Движение за права и свободи не може да се съгласи с персоналната позиция на Валери Жаблянов, сподели още Цонев.

Изказване направи и Валери Жаблянов. Със страдание означавам, че 28 години от демократичното ръководство на България е един проспан, пропуснат прериод за българската десница, която е подготвена да се фашиницира, само че в никакъв случай да се демократизира.

Аз ще изразя дълбокото си страдание от обстоятелството, че десетки и стотици визити на народни представители, на ръководители на ПГ в храма на международната народна власт – Съединени американски щати, не успяхте да проумеете правилата на демокрацията, нито за какво сте ходили там. Вие, за десетки години към този момент демократични образования, не достигнахте до сърцето на демокрацията, обърна се Жаблянов към депутатите от ГЕРБ.

Според него претекстовете, подписани от Цветанов, за искане на оставката му, са пример на политически произвол, фактологическо малоумие и политическа беззащитност. „ За първи път виждам претекстове, в които няма посочен нито един член от правилника на Народно събрание, който да касае отстраняването на ръководител и зам.-председател на Народно събрание от служба. Посочен е единствено един член, който няма общо с днешната полемика “, акцентира депутатът от Българска социалистическа партия.

„ По първия претекст - всеки народен представител и жител може да има мнение и да се изкаже по договорите, по които подписва държавното управление. Вие не разбирате демокрацията, тъй като схващате груповото управление на Народно събрание като обединен орган. Това откъм гърба не е политбюро. Това е либерален орган. Ние сме представители на нашите партии, а още не го знаем. Аз съм представител на Българска социалистическа партия и с нейната стратегия съм застанал там, а не с вашата, ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка за това и няма по какъв начин да ми търсите сметка “, съобщи Жаблянов.

„ Призовах да се почетат всички жертви на политическото принуждение в България. Третият мотив-смехотворен. С сходни претекстове даже националният съд не е работил. Трагедия “, сподели той и цитира тирада на Богдан Филов, както и протоколи от съвещания на Народно събрание.

„ Съжалявам за тази гняв, която беше излята през тази седмица. Позициите са ясни, истината също-жертвите са факт, има и полуразрушени монументи, под които има кости на обезглавени, рязани от фашистките палачи на България “, сподели Жаблянов.

Според него историята не може да бъде насочна точка за дейностите ни през днешния ден и в бъдеще. „ Оценката за Луковмарш за първи път е и оценка на държавното управление, въпреки и плахо изразена от Георг Георгиев, с цел да се постанова да я показва министър председателят, безличието на кмета на София и гръмогласното неявяване на Караянчева, която не може да откри сили да каже, че Луковмарш, е нацистка демонстрация. Не можете да намерите сили, тъй като го подкрепяхте и продължавате да подкрепяте “, обърна се той към ГЕРБ.

„ Не става въпрос за зам.-председателското място, а за демокрацията. Демократичният консенсус се основава върху плурализма на мненията, който е в основата на демокрацията. Другото е маршировка с факли, което е външна изява на концепциите на нацизма и фашизма, за които София се трансформира в привлекателен център. Това нещо трябваше да го заклеймите, с цел да бъдете същински демократи, само че вие се страхувате да излезете против фашистите, тъй като имате гузна историческа съвест “, уточни Валери Жаблянов.

„ Престъпленията към българския народ не могат да имат отминалост, без значение от кой и по кое време са осъществени, тази оценка е дадена от Българска социалистическа партия в публични документи на Българска социалистическа партия. Не знам да има друга партия, която да се е извинила за нещо. Вие безгрешни ли сте? 10 години управлявате. Как едно опрощение не беше поднесено, да кажете сгрешихме “, обърна се той към ръководещите.

„ Конституцията ми дава правото да кажа какво мисля за един или различен интернационален контракт, тя ми дава правото да кажа персоналното ми мнение за това по какъв начин би следвало да наподобява българската политика, да показвам мнението на гласоподавателите на Българска социалистическа партия, които имат свои политически възгледи, които би трябвало да допуснете, колкото и да не го желаете “, уточни още Жаблянов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР