В Народното събрание започна закрито заседание, на което премиерът Кирил

...
В Народното събрание започна закрито заседание, на което премиерът Кирил
Коментари Харесай

Депутатите "изпитват" премиера за цените на газа на закрито заседание

В Народното събрание стартира закрито съвещание, на което министър председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката би трябвало да показват иформация за доставките, източниците и цените на природния газ. Преди да стартира чуването обаче, опозицията похарчи изцяло безсмислено над един час време с едно и също гледище - заседанието да е намерено. Защото народните представители и народът имат право да знаят, повтаряха един през различен изказващите се от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Интересен факт е, че същите партии през вчерашния ден провалиха парламентарната комисия, която трябваше да разиска същата тематика - техните представители просто не се явиха на съвещанието. 

" В Народно събрание са импортирани три документа, свързани с чуването - два отчета от Министерството на енергетиката и един от Държавната организация за национална сигурност. И трите документа се намират в Секретното деловодство, тъй като съдържат конфиденциална информация, заяви ръководителят на Народното събрание Мирослав Иванов. И изясни, че затова разискването би трябвало да бъде закрито, както повелява и парламентарният устав, когато се разискват " чувствителни данни ". Поразително е по какъв начин и сякаш опитни адвокати, и някогашни енергийни министри като Теменужка Петкова и Делян Добрев от ГЕРБ упорито твърдяха, че в цените на синьото гориво нямало нищо скрито. Всъщност опозицията искаше министър председателят да издаде цифри, които са комерсиална загадка - тъй като доставните цени са предмет на двустранни контракти, подписани сред " Булгаргаз " и съответния снабдител.  Точно затова в никакъв случай не сме научавали и цените, по която " Булгаргаз " е купувал съветския газ на " Газпром " - има търогвска загадка. Публична е единствено крайната цена за потребителите, която КЕВР от време на време утвърждава. 

Но от ГЕРБ и Движение за права и свободи продължаваха да упорстват за обществено разискване на цените, по които " Булгаргаз " купува  -  т.е. какъв брой костват доставките от Азербайджан, американският полутечен газ и така нататък Венко Сабрутев от Политическа партия ги иронизира с предложение да изчетат от трибуната секретните отчети, щом считат, че няма нищо скрито.

Инатенетото на опозицията за намерено съвещание бе с транспарантни претекстове -  да си обезпечат естрада, с цел да клеймят държавното управление и персонално Кирил Петков за скъпия природен газ. Ако бяха толкоз загрижени, депутатите от новото болшинство можеха да се снабдят с информация от първа ръка още вчера  -  на съвещанието на комисията, която сами провалиха, щяха да дават отговор на въпросите им шефовете на " Булгаргаз " и на " Булгарттрансгаз ". След несъстоялото се съвещание шефът на първото дружество - Людмил Йоцов, въпреки всичко отговори на въпроси, но на публицисти. Той заяви, че газохранилището край Чирен към този момент е цялостно 35% и че нагнетяването на газ продължава. Йоцов сподели още, че " Булгаргаз " е в контакт  с " Газпром " за вероятно възобновяване на доставките след прекъсването през април. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР