В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на

...
В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на
Коментари Харесай

Деца откриха изложба на толерантността в парламента

В Народното събрание на България се състоя формалното разкриване на фотоизложба отдадена на плана „ Мост-Между-Културите “, който се осъществя за трета поредна година в град Стара Загора с поддръжката на кмета господин Живко Тодоров. Инициативата, която има за цел да предизвиква разбирателството, междукултурната и религиозна приемливост, събира в границите на 5 дневен лагер деца от разнообразни етноси и вероизповедания в България.


Третото издание имаше и интернационално присъединяване с деца от Холандия и в партньорство със международни организации - Arigatou International и URI. След Стара Загора децата посетиха Хага, където се организира втората част на лагера. Почетни посетители на събитието бяха децата взели участие в самодейността, които дойдоха от разнообразни краища на страната и чужбина.
„ На постройката на Народното събрание стои девизът на България “Съединението прави силата “. В подтекста на този лозунг бих добавила и посланието, което ние насочваме посредством тази прелестна фото-изложба: “Не градете стени сред вас, които единствено ви разделят, по-добре съграждайте мостове, те ще ви събират ” – обръщение, оставено ни от гениалния уста Кольо Фичето, създател на едни от най-знаковите и емблематични мостове у нас. А да се съгради мост не е лесна работа… “, съобщи Ангелина Владикова, ръководител на съдружие „ Мостове – Източноевропейски конгрес за разговор “ (BRIDGES CC), уредник и абстрактен учредител на плана.


В рамките на самодейността децата имаха опцията да се срещнат от близко с главните вероизповедания в България и Холандия, както и да посетят разнообразни храмове. Програмата бе наситена с най-различни тематични беседи и уъркшопове. Спортът също участва посредством мини шампионат на толерантността сред тима на „ BRIDGES “ и юношите на ФК Берое.

Вдъхновяващата галерия от 22 професионални пана със фотоси на фотографите Калина и Борис Борисови отразява новаторския метод в търсенето на разговор сред културите, който съдружие „ Мостове – Източноевропейски конгрес за разговор “ развива с неизменност години наред. Тя показва обособени знакови моменти, страсти, прекарвания от дните дружно, демонстрира по какъв начин 18 младежи от България и Холандия имаха опцията да опознаят хора с друга религиозна и културна еднаквост, да търсят способи да построяват мостове на доверие, допринасящи за позитивна промяна в локалните общности. Историята на взаимното общуване дават отговор на доста въпроси и ни оказват помощ да забележим смисъла да градим мостове.

На откриването на изложбата, която се реализира със съдействието на зам.-председателя на Народно събрание господин Емил Христов, участваха религиозни водачи от другите вероизповедания, както и представители на холандските сътрудници и съорганизатори по плана - URI Netherlands CC.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР