В надпреварата за по-тънки технологични процеси Samsung вече работи по

...
Коментари Харесай

Samsung усвоява 1,4-нм технология за чипове


В конкуренцията за по-тънки софтуерни процеси Samsung към този момент работи по 1,4 нанометра
(снимка: Samsung Electronics)

Южнокорейската компания Samsung Electronics има намерение да овладее 1,4-нанометров т ехнологичен развой за произвеждане на чипове в относително къс период – до 2027 година, съгласно източници от полупроводниковата промишленост .

Samsung от дълго време се стреми да понижи зависимостта си от бизнеса с чипове памет. Компанията желае да реализира това посредством усилване на производството на полупроводникови съставни елементи по контракт, отбелязва Ройтерс.

До 2027 година Samsung възнамерява да утрои индустриалния си потенциал, употребявайки усъвършенствани процеси, както и да овладее 1,4-нм технология. До средата на десетилетието клиентите на компанията ще могат да поръчват 2-нм чипове.

През юни т.г. Samsung стартира да доставя 3-нм артикули на първите си клиенти, измежду които Qualcomm и Tesla, само че в бъдеще в листата може да влезе и AMD. За продуктите, създадени по второ потомство 3-нм развой, които Samsung ще предложи през 2024 година, се чака доста по-голямо търсене.
още по темата
Представители на Samsung признават, че компанията изостава в развиването на 5-нм и 4-нм литография от главния си съперник TSMC, само че в бъдеще паритетът би трябвало да бъде възобновен. Всъщност даже първото потомство 3-нм артикули на Samsung дава отговор на упованията на клиентите. Процентът на рандеман на поточната линия в този момент е един от най-високите в промишлеността.

Търсенето на софтуерни процеси до 5-нм или по-тънки нараства бързо, даже на фона на забележителен инфлационен напън, защото в дълготраен проект тези съставни елементи ще са нужни в региона на високопроизводителните калкулации, системите с изкуствен интелект, 5G и 6G информационните мрежи, както и в автомобилния бранш.

Ако в този момент не влага в създаването на усъвършенствана литография, в бъдеще полупроводниковата промишленост просто не може да се оправи с търсенето на съществени артикули, разясняват представители на Samsung. Темпото на разширение на модерното литографско произвеждане сега се попречва от неспособността на ASML да достави на клиентите си нужния брой литографски скенери.

 

Samsung отбелязва огромния интерес на американските клиенти към чиповете, създадени по напреднали софтуерни процеси, и от тази позиция новото оборудване на компанията, което е в развой на създаване в Тексас, има огромен капацитет за разширение.

Заводът в Тейлър ще стартира работа през 2024 година, твърди Samsung. Възможно е тук да се създават 3-нм съставни елементи, макар че все още компанията не е удостоверила публично сходни проекти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР