„В началото считахме, че мозъкът е по-пощаденият орган от коронавируса,

...
„В началото считахме, че мозъкът е по-пощаденият орган от коронавируса,
Коментари Харесай

Акад. Лъчезар Трайков: Случаите на енцефалити и инсулти при COVID-19 са редки

„ В началото считахме, че мозъкът е по-пощаденият орган от ковид, тъй като всички бяхме вперили взор към белия дроб, той и до ден сегашен най-вече страда. Когато приказваме за мозъчни признаци или неврологични, те могат на бъдат породени посредством три механизма. Единият е когато вирусът влезе непосредствено в мозъчната тъкан, когато почва да поврежда нервните кафези – по този начин наречените енцефалити. За наслада, тази демонстрация е доста тежка, само че и доста рядка към момента “, съобщи неврологът и ректор на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в „ Тази събота “.

„ Има бариера сред кръвта и мозъкът. Той е специфичен орган. Природата е помислила и го пази. Не всичко, което се намира в кръвта, го води до мозъка. Тази преграда към този момент стопира вируса при множеството хора “, изясни акад. Трайков.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Другият механизъм е по този начин нареченият съдов механизъм – по този начин наречените запушалки, образуването на тромби и приемането на инсулт. Това е механизъм, който също е необичаен за мозъка “, сподели неврологът.

„ Най-често това е механизмът на лишаване на кислорода от кръвта. Това е най-честото следствие от инфекцията. Мозъкът се храни с О2 и глюкоза. Ако кислородът спадне, това е нашият маркер. Трудно се фокусираме, мъчно превключваме от една активност към друга “, изясни акад. Трайков.

В този случай още веднъж изключително рискови са хора с съпътстващи болести като наднормено тегло или пушачи, сподели неврологът.

Вижте целия диалог във видеото.

Заради липса на искащи: Мед. сестри стават членове на СИК в Коронавирус отделението в Ямбол 4013 нови случая на COVID-19 у нас Обсъжда се спомагателните ваксини да са предпочитано за възрастните у нас Ще получим в допълнение 1 259 728 дози от имунизацията на „ Пфайзер “ в идващите 3 месеца Сертификатът за завършила имунизация против COVID-19 е безвъзмезден Отново по-малко новозаразени с COVID-19, само че повече приети в болница Европейски Съюз взема решение дали да направи жест на взаимност за имунизациите Пик на третата вълна: Над 10 хиляди пациенти с COVID-19 са приети в болница (ОБЗОР) РЗИ: Болниците във Варна би трябвало да усилят с още 5% леглата за Коронавирус заболели Мобилен екип ще ваксинира против COVID-19 бездомните в Русе
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР