В началото на зимата, след изтеглянето на руската армия от

...
В началото на зимата, след изтеглянето на руската армия от
Коментари Харесай

И Русия, и Украйна се готвят за мощно настъпление

В началото на зимата, след изтеглянето на съветската войска от Харковска област и Херсон, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) имаха стратегическата самодейност. В края на предходната година обаче Русия реши да предприеме нахлуване, въпреки и с лимитирани цели - да обкръжи Бахмут, да вземе контрола върху Соледар и да се опита да нападна в Запорожието. Идеята беше да се принуди ВСУ да трансферира запаси от други фронтове и да се отклони от подготовката за нахлуване в други посоки. При това всички са единомислещи, че самият Бахмут няма изключително оперативно или стратегическо значение за съветските войски. Много съветски блогъри намерено подлагат на критика военното управление, отбелязвайки, че даже да бъде реализирана някаква тактическа победа, тя е с цената на големи жертви. Засега Украйна съумява да удържи фронта, без значими пробиви.

 

Имат ли страните запас за нахлуване?

 

Смята се, че настъпващата страна би трябвало да разполага с три пъти повече сили от отбраняващата се. Но триумфът не зависи единствено от това, а и от подготовката на войските, разузнаването, средствата за поддръжка като авиация, артилерия... Настъплението на ВСУ край Изюм да вземем за пример бе предшествано от доставка на машини за разминиране. Главнокомандващият ВСУ Валерий Залужни разгласи, че с цел да победи врага, са му нужни още 300 танка, 600-700 бронирани машини, 500 гаубици.

С първата вълна на мобилизацията Русия съумя да запълни фронтовите елементи с хора, които не са готови за нахлуване, само че могат да запълват дупки, тъй че ВСУ да не може да нанася мъчителни удари. По данни от открити източници, на фронта е изпратена единствено част от мобилизираните. Останалите се приготвят на полигони или се държат в запас. Общата бройка на тези запаси варира от 150 до 300 000 души, като няма данни от самостоятелни източници.

Украйна също има запаси, въпреки че числеността на армията й да отстъпва на съветската. Русия обаче има и значителен превес във военната техника, изключително авиацията, артилерията и бронетехниката. Затова пък ВСУ са доста по-добре оборудвани със средства за връзка, разузнаване на тактическо и оперативно равнище, имат повече високоточно оръжие, модерни противотанкови комплекси и други Украинската войска употребява западните разследващи данни, в това число и спътници, които са доста повече от съветските. Използва се информацията и от самолетите-разузнавачи, които непрекъснато дежурят във въздуха край границите на Украйна.

ВСУ са и по-добре проведени от съветската войска - системата на ръководство на войските употребява сателитните терминали на Starlink, което разрешава командването на разнообразни равнища бързо да приема решения, да дава заповеди, до момента в който отвесната йерархическа конструкция на съветската войска забавя времето за реагиране.

Всичко това разрешава на Украйна сполучливо да удържа натиска на съветските войски. Дори настъплението в региона на Бахмут, макар завладяването на Соледар, върви постепенно.

За огромно нахлуване обаче ВСУ ще има потребност и от тежка бронетехника, артилерия, Противовъздушна отбрана и най-важното - муниции. В момента и двете страни изпитват апетит за снаряди, което може да се дължи и за опазване на запаси за по-нататъшни интервенции.

 

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР