В началото на януари близо 9 милиона американци не са

...
В началото на януари близо 9 милиона американци не са
Коментари Харесай

Омикрон сериозно удря пазара на труда в САЩ

В началото на януари близо 9 милиона американци не са на работа заради заболяване от Covid-19 или нуждата да се грижат за свои близки инфектирани с вируса. Увеличеният брой болни визира и хората, а с тях и доста промишлености - от болниците  до самолетните компании.

Според Центровете за Контрол и предварителна защита на заболяванията сега Омикрон съставлява 98% от случаите в Съединени американски щати и продължава да поразява  хората, а с тях и  пазара на труда.

Около 6% от работната мощ са болни  или отсъстващи от работа заради Covid вируса.. През януари те са 3 пъти повече от миналия  месец.

Седмичните молби на безработните, ориентир за следващата доза съкращения, предходната седмица също са се повишили и са достигнали максимален брой от 3 месеца насам.

„ Отново и още веднъж виждаме, че това икономическо възобновяване е обвързано с пандемията и ограниченията за публично здраве “, означи Лук Пардю, икономист в компанията за пресмятане на заплати Gusto.

Според тяхно  изследване през януари седмично чиновниците в областта на обслужването са работили по-малко часове спрямо предходната година, а броят на часовете, употребени за  отпуск по болест или заплатен отпуск, е повишен от 0,4% на 5,2% единствено през последните две седмици.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР