В началото на ваксинационната кампания българи сигнализираха, че след поставяне

...
В началото на ваксинационната кампания българи сигнализираха, че след поставяне
Коментари Харесай

Ваксинирани с две дози срещу COVID-19 в чужбина, не могат да си поставят трета у нас

В началото на имунизационната акция българи алармираха, че след слагане на първа доза ваксина, не могат да слагат втора доза у нас. Този проблем в следствие беше оправен, само че в този момент се оказва, че няма  опция, при която при приключен курс на имунизация в чужбина, у нас да се слага бустерна доза. 
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28913
Борислав Иванов взема решение да си сложи трета доза в родния си град Русе. Тъй като е живял няколко години в Румъния, първите две дози са сложени в Букурещ. Оказва се, че имунизационният му цикъл в чужбина не може да бъде приет у нас съгласно осведомителната система.

„ Реших, тъй като твърдо имам вяра, че това е методът да се избавим от пандемията. Имам и дребна щерка на няколко седмици и желая да защитя фамилията си оптимално “, споделя Борислав пред БТВ.

По думите му слагането на трета бустерна доза му е отказано от РЗИ, защото системата на имунизационния указател не покрива случая.

Системата е създадена с вид, в който е допустимо слагане на първа доза в чужбина, а втора у нас. Казусът с бустерната доза обаче не попада.

„ Да кажем аз съм приключил имунизационния цикъл в Румъния и защото съм от Русе, ми  е доста елементарно да отида до такава степен. Но да кажем, че има хора, които са се ваксинирали в Австралия и са се завърнали в България. Това значи, че те би трябвало да се върнат назад в Австралия, с цел да си слагат трета доза. Това е цялостен парадокс, който би трябвало да се позволи “, счита Борислав.

В обстановката на Борислав са и други наши сънародници. От здравното министерство обявиха, че работят по казуса.

„ Смятам, че се работи по този проблем. Има редица писма, които са получени миналата седмица и сътрудниците са ангажирани със случая и мисля, че напълно скоро ще има решение на казуса “, изясни заместител – министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов.  

А на Борислав не му остава нищо друго с изключение на да чака. 

У нас общия брой на поставените дози е малко над 3 400 000. Със приключен курс на имунизация са към 2 милиона българи. Бустерна доза са си сложили 139 457 души, а  за последното денонощие са сложени над 17 000 дози ваксина.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28913  Бивш зам.-здравен министър с тежки обвинявания към министър Кацаров Бивш зам.-здравен министър с тежки обвинявания към министър Кацаров  Тревожни данни в Испания: Страната е напът да пламне Тревожни данни в Испания: Страната е напът да пламне  Новите Коронавирус ограничавания на Острова провокираха спад на паунда Новите Коронавирус ограничавания на Острова провокираха спад на паунда
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР