В началото на тази седмица управителят на Европейската централна банка

...
В началото на тази седмица управителят на Европейската централна банка
Коментари Харесай

Експерт: Сега щяхте да имате 4206 евро, ако бяхте инвестирали всеки месец по 50 евро в определен фонд

В началото на тази седмица шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард даде обещание на членовете на Европейския парламент, че ще се оправи с инфлацията. Банката към този момент увеличи два пъти лихвите си през тази година, само че това ще продължи, до момента в който не се реализира преодоляване на инфлацията. Но освен централните банкери подхващат дейности, с цел да се преборят с обезценяването на парите си.

Недвижими парцели, борсови принадлежности, криптовалути, или замяна на уреди вкъщи, са измежду известните образци, само че какво може да създадем през днешния ден, с цел да обезпечим децата си?

Сава Савянов, старши управител “Инвестиционни и застрахователни артикули " в една от огромните банки у нас, изяснява пред Българска национална телевизия какви благоприятни условия предлага българския финансов бранш, които биха могли да се оправят и с инфлационния напън.

Как да спестяваме за децата си?

Сава Савянов: Най-лесно е да планираме икономисване за децата ни. Разбира се, всеки човек извървява своя път по друг метод, само че избрани събития настъпват на дадена възраст и е елементарно да бъдат планувани - абитуриентски бал и висше обучение.

Първата стъпка обаче не е да е проведем консултация с капиталов съветник, споделя Савянов, а да обмислим и определим за себе си следното:

· Финансовата цел - каква е сумата, която желаеме да спестим?

· Причината за спестяването - защо спестяваме: жилище, кола, обучение и подготовка, екскурзия, яхта, личен бизнес?

· Период - защо време би трябвало или е допустимо да се натрупат нужните ни средства?

· Месечната вноска - каква е сумата, която можем или сме склонни да си позволим да внасяме?

Но какво да създадем откакто знаем отговорите на тези въпроси?

Сава Савянов: След отговорите на тези въпроси може да потърсим подобаващ детски пестелив проект. Той дава опция на родителите да отделят регулярни месечни вноски, които да влагат. В края на интервала, порасналото дете разполага с насъбраната сума за начало на ново предизвикателство - обучение, женитба, пътешестване или сбъдване на някоя фантазия.

Освен детски пестелив проект може да се обмисли и застраховка, при която родителят е предпазен, дава финансова обезпеченост на детето и дава опция за набиране на капитал за дребния си правоприемник. Предимство при този артикул е, че разрешава на родителите да обезпечат децата си, даже и при най-тежките условия.

Каква минимална вноска е задоволително да заделяме, с цел да се натрупа рационална сума след 5 - 10 - 15 - 18 години?

Сава Савянов: За всеки човек " рационална сума " е друго разбиране и в края на интервала другата насъбрана сума би била друго удовлетворяваща за всеки клиент. Нашият опит демонстрира, че от основно значение е продължителността на интервала, в който ще спестявате. Колкото по-дълъг е той, толкоз по-голям е капацитетът за рентабилност на всяка една инвестиция. Ако стартираме в точния момент, можем да си позволим и с по-малки суми, инвестирайки регулярно да достигнем до плануваната сума в бъдеще. Ако разполагаме с по-кратък период, тогава по-голямата сума ще помогне за наваксване на времето. Ако би трябвало да бъдем съответни, минималната сума на Детския пестелив проект, който предлагаме е 20 EUD/USD на месец. Но крайното решение е на клиента. Статистиката сочи, че множеството ни клиенти влагат към 20% от месечния си приход.

Детският пестелив проект има редица преимущества, прецизира Савянов:

· Няма минимална възраст. При регистрация на пестелив проект на дете се открива сметка на законния представител за такса и вноски по финансовия артикул.

· Детето се съставлява от един от двамата родители. Във всички случаи за предписание с вложения преди навършване на пълноправие, би трябвало решение от Районен съд по местоживеене на детето. Тоест средствата са обезпечени без значение дали в връзките на двамата родители настъпи раздор (развод, емиграция в чужбина) или трагично събитие.

· Натрупаните средства са недостъпни за частен правосъден реализатор.

Как се ръководят средствата от банката и какъв брой коства услугата?

Сава Савянов: В ролята си на капиталов медиатор, банката спомага на клиентите си да влагат средствата си в определените от тях фондове. Таксата, която нашите клиенти заплащат, е еднократна, при започване на спестовния проект и се равнява на до 2% от общо вложената сума, изчислена за пет годишен интервал. След като изтече този интервал, спестовният проект продължава, без клиентът да заплаща спомагателна такса и има право да продължи да влага досега, в който самичък не пожелае да приключи.

Това дава опция на клиентите ни да се възползват оптимално от капацитета на финансовите пазари при ниски разноски и оптимална еластичност за техните пари. Важно е да се знае, че няма такса на изхода, нито наказателни такси. Продуктът е изработен по този начин, с цел да е оптимално еластичен и да дава опция на клиентите да употребяват средствата си, когато имат потребност от тях. Все отново такса при изтегляне на сумата на каса има, както при всяка друга интервенция на изтегляне и тя е по цена на банката.

Казвате, че клиентът самичък избира фондовете, само че те не са малко. Как може да направи добър избор, в случай че няма финансово обучение?

Сава Савянов: Клиентът попълня въпросник, който дава опция да се събере информация за неговия капиталов опит, упования от инвестицията и установяване на неговия рисков профил. Спрямо тези данни, клиентът може да се ориентира за подобаващите за него фондове. Освен това се преглеждат и желанията на клиентите - географски зони, браншове и промишлености, съответни компании, към които клиентът демонстрира интерес. Експертите и консултантите в банката могат да дават всички нужни елементи за фондовете, с цел да може клиентът да вземе оптималното осведомено решение.

Каква рента се натрупва и може ли тя да компенсира възходящата инфлация?

Сава Савянов: Фондовете са разнородни и оферират на клиентите ни разнородни тактики - от консервативни, през уравновесени до динамични. Може да дадем следния образец: при инвестиция в уравновесен фонд, исторически доходността е към 13% за интервал от 5 години. В последна сметка клиентът е този, който може да избере каква тактика избира да употребява по отношение на рисковия си профил, хоризонтът, с който разполага и средствата, които желае да икономисва и влага. За да се компенсира възходящата инфлация, може да бъде определен фонд с по-динамична тактика. Най-важното обаче е, че с инвестицията даваме опция на спестяванията да работят за нас и да запазим и даже надградим покупателната им дарба.

Каква сума е нужна да се заделя месечно, с цел да осигурим финансово висшето обучение на детето? А в случай че желаеме да покрием образование в чужбина?

Сава Савянов: Тук още веднъж най-съществен е хоризонтът на инвестицията. Ще използваме два образеца с действителни исторически данни, с цел да илюстрираме смисъла на времето:

1. Ако бяхте почнали да инвестирате преди пет години с месечни вноска от 50 евро в динамичен фонд с американски акции, в този момент щяхте да разполагате с 4206 евро, от които 3000 евро са регулярни вноски, а 1200 евро е доходността, която се е натрупала за този интервал.

2. Ако обаче използваме същия фонд и същия размер на вноската, само че променим интервала на 10 години, тогава крайният резултат е следният: 12340 евро, от които 6000 евро са регулярните вноски, а доходността надвишава на 100% вложената сума и е равна на 6340 евро. Сравнявайки двата образеца, ясно се вижда, че сумата, която бихме вложили е двойна, само че доходността е в пъти по-висока единствено поради по-дългия интервал.

Настоящият материал е с информативен темперамент и не съдържа капиталов съвет или директна или непряка рекомендация за покупка или продажба на един или повече финансови принадлежности. Предоставената информация не съставлява резултат от извършено контролирано пазарно изследване и не може да се смята за задоволителна за установяване на настоящата или бъдеща стойност на съответен финансов инструмент или пазарен знак.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР