В началото на тази седмица ще започне поредната инфраструктурна операция

...
В началото на тази седмица ще започне поредната инфраструктурна операция
Коментари Харесай

Готови за ремонт 2.0: ул. "Иван Шишман" започва да се асфалтира

В началото на тази седмица ще стартира следващата инфраструктурна интервенция на дребната комерсиална улица " Цар Иван Шишман ". Две от експлоатационните сдружения към Столична община - " Софийска вода " и " Топлофикация София ", ще би трябвало да положат краткотрайна асфалтова настилка, до момента в който не пристигна време за " същинския " ремонт на улицата, който се чака да стартира напролет на идната година.

Така на процедура улицата ще се асфалтира два пъти, като това се постанова поради удобството на живущи и жители, които желаят краткотрайно избавление от праха и разкопките.

Асфалтовата настилка няма да коства нищо на общината, тъй като разходът ще се поеме от двете сдружения като част от дейностите за замяна на тръбопровода и ВиК мрежата под формата на възобновяване на нарушената настилка, изясни за " Капитал " зам.-кметът на строителството на Столичната община инж. Ангел Джоргов. " Двете сдружения по този начин или другояче имат планувано възобновяване на настилката с по-малка дебелина ", разяснява той.
И по този начин до пролетта
Асфалтирането ще стартира в околните дни, според от времето. После, напролет на 2022 година, действително ще стартира ремонтът на улицата, подобен, какъвто в огромна степен е по план. Той върви " в комплект " с Тя е на обща стойност 19.5 млн. лева без Данък добавена стойност, от които близо 4 млн. лева са за ремонта на ул. " Шишман ". На 15 октомври следва да стане ясно кои са компаниите - претенденти в търга.

Джоргов разяснява, че чака определеният реализатор да стартира работа през април-май 2022 година и ремонтът да завърши в края на лятото, през август-септември. " Пет месеца е срокът, като улицата ще се ремонтира на стадии, с краткотрайни сектори ", споделя той.
Подмяната на толпопровода и ВиК мрежата под " Шишман " стартира това лято Автор: Надежда Чипева
. А в случай че общината беше направила по този начин, имаше възможност реконструкциите да стартират още това лято и нямаше да има потребност от краткотрайна настилка. Според зам.-кмета обаче по този начин или другояче работите по подземната част на улицата е трябвало да стартират единствено след края на отоплителния сезон и да свършат преди началото на идващия, тъй че в този момент всичко се случва в добра поредност.

" Дори и да имахме определен реализатор, нямаше по какъв начин да стартира работа, тъй като " Софийска вода " и " Топлофикация " завършват преди идването на зимата с дейностите си. За мен е обикновено да има краткотрайна настилка на една толкоз натоварена централна улица с толкоз доста търговски обекти, с цел да не се пречи на хората ", изясни той.
" Шишман " - като нова и със закачени по фасадите лампи
Когато пък бъде определен реализатор, той ще би трябвало да реализира плана за улицата към публичната поръчка с обезпечено европейско финансиране още от 2017 година В последна сметка няма да има " съществени намеси ", споделя Джоргов, като прибавя, че най-много се плануват разнообразни цветове на настилките.
" Това ще бъде първата централна улица, актуализирана напълно - с напълно сменена инфраструктура и ремонтирана от горната страна. Надявам се в бъдеще на още такива образци ", споделя зам.-кметът на строителството на Столичната община инж. Ангел Джоргов Фотограф: Надежда Чипева
Най-голямата " болка " на плана - слагането на кашпи и декинги, също е под въпрос. Вероятно, в случай че има такива, те може да са единствено сезонни и да се слагат да вземем за пример единствено през лятото, споделя зам.-кметът, като прибавя, че " това не касае цялостния план и строителните работи ". Затова в бъдеще ще има опция да се реши този въпрос, от който пък ще зависи и дали ще се понижават паркоместата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Технологии 3 Политика 1 Технологии 2 Политика 3 Свят 1 Енергетика 2 Инфраструктура 3 Свят
Допуска се и вид за окачено сред фасадите осветяване вместо слагане на стълбове поради размерите на улицата и незадоволително необятния тротоар, по който и без лампи разминаването е мъчно. " Ако има такова предпочитание, ще предложим закачено по фасадите осветяване, само че това изисква единодушие на етажните собствености, което е сложен развой. Предстои да забележим ", споделя зам.-кметът. " Това ще бъде първата централна улица, актуализирана напълно - с изцяло сменена инфраструктура, и ремонтирана от горната страна. Надявам се в бъдеще на още такива образци ", прибавя Джоргов.

В началото на тази седмица ще стартира следващата инфраструктурна интервенция на дребната комерсиална улица " Цар Иван Шишман ". Две от експлоатационните сдружения към Столична община - " Софийска вода " и " Топлофикация София ", ще би трябвало да положат краткотрайна асфалтова настилка, до момента в който не пристигна време за " същинския " ремонт на улицата, който се чака да стартира напролет на идната година.Така на процедура улицата ще се асфалтира два пъти, като това се постанова поради удобството на живущи и жители, които желаят краткотрайно избавление от праха и разкопките.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР