В началото на тази година от Samsung представиха цели три

...
В началото на тази година от Samsung представиха цели три
Коментари Харесай

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra

В началото на тази година от Samsung показаха цели три нови устройства от флагманската си серия Galaxy S22. На особено събитие на бял свят се появиха Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+ и най-върховият - Galaxy S22 Ultra. Последният модел се явява директен правоприемник на Galaxy Note серията, която дефинитивно излезе от проектите на корейската компания. За сметка на това S22 Ultra предлага безусловно всичко, което досегашните Note устройства предлагаха и даже повече. Ние имахме опцията да използваме устройството дълготрайно време, да забележим по какъв начин то се държи и до какъв брой може да заслужи купата „ най-хубавият Android смарт телефон на пазара “.
`Това

Първото нещо, което виждате, когато отворите кутията, е огромен смарт телефон с съвсем вярна правоъгълна форма. Устройството е „ избягало “ от обичайния дизайн на Galaxy S серията и е заимствало чертите от Note серията. Дисплеят е двустранно закривен с извънредно тънка алуминиева рамка, която да го разделя от гърба. Долната и горната част са плоски, още веднъж направени от алуминий. Гланцираното предно стъкло е съчетано с матово такова на гърба, като и двете са дело на Gorilla Glass Victus+. От Samsung настояват, че те са по-здрави от тези при предшественика си, а матовата текстура на гърба подкрепя за задържането на по-малко отпечатъци и по-малкото плъзгане на телефона, в случай че имате смелостта да го носите без защитен калъф.

Казваме смелостта, защото размерите на S22 Ultra са съществени, което е и още едно нещо, което го отличава от Galaxy S22 Plus и общоприетия Galaxy S22. С височина от 163.3 мм, ширина от 77.9мм и дебелина от 8.9мм, S22 Ultra сигурно не е от най-малките смарт телефони на пазара, само че не и това е задачата му. Бутоните за увеличение на звука и включване/отключване на телефона и пускане на Bixby асистента са ситуирани в дясната страна и са на комфортно място, даже в случай че употребявате устройството с една ръка. В долната част откриваме още USB Type-C порт за зареждане, място за SIM карта и слота за прословутия S Pen, който естествено участва и тук.

Техническите характерности на Galaxy S22 Ultra също са впечатляващи, както на хартия, по този начин и в ежедневното прилагане. Започваме с едно от най-интересните неща, а точно екранът. Той е 6.8-инчов с Dynamic AMOLED 2X технология и резолюция от 1 440 х 3 088 пиксела. Пиковата бляскавост от 1 750 нита разрешава потреблението му даже и при директна слънчева светлина а, LTPO технологията приложена при изработката на панела оказва помощ за икономисване на батерия посредством смяна на честотата на освежаване на екрана сред 1Hz и 120Hz. Още едно нещо, с което S22 Ultra се разграничава от предшественика си, е съотношението на екрана. Тук то е 19.3:9 за разлика от 20:9 при S21 Ultra.

Както споменахме, екранът разрешава използването даже и при мощна осветеност, като за това оказва помощ и технологията Vision Booster, която има за цел да резервира цветовете с същинските им нюанси посредством променяне на контраста. Малкият отвор в горната централна част на екрана е в действителност предната камера, а под екрана (в долната му част) е подложен и ултразвуков датчик за отпечатъци, който дружно с няколко варианти за пароли и функционалност за лицево различаване могат да бъдат употребявани за отключване на устройството или влизане в разнообразни приложения и сметки.
`Това

В задната част са сложени и останалите 4 на брой камери и датчикът за автофокус. Те са отделени в общо 5 „ пръстена “, които повдигат гърба на устройството при слагането му на равна повърхнина, което елементарно може да бъде преодоляно с верният предпазен калъф. Основната камера е със 108MP датчик с оптична стабилизация и бленда F1.8. Два 10MP датчика обезпечават надлежно 3-кратно и 10-кратно оптично доближаване, а 12MP датчик служи за ултрашироката камера. В същия пръстен е внедрен и датчикът за автофокус. Камерата в предната част е с резолюция от 40MP с бленда F2.2.

`Това

След екранът, камерата е може би най-интересното нещо в устройството. Комбинацията от оптичен и цифров зуум дава опция за приближаването до обекти на солидно разстояние (примерът може да видите в снимките). Ултраширокоъгълната камера разрешава обгръщането на голям брой обекти в фотографията, до момента в който 100-кратният зуум ще ви разреши да се концертирате в доста отдалечен обект, да вземем за пример Луната. Минус, който можем да отбележим тук, е високото равнище на звук при потреблението на опциите на оптималната степен, както и потребността от постоянна ръка или статив при прохладно време, макар съществуването на стабилизация, която при естествени условия прави доста добра работа.
`Това

Портрет режимът също е доста добър и благодарение на датчиците отделя съвършено основния обект от фона, създавайки чувството за „ размазан заден декор “, като при висок клас обектив, което е и задачата на занятието. Снимките на мрачно са нещо, с което S22 Ultra още веднъж може да се похвали. Специалният нощен режим прави цветовете една концепция по-малко наситени, само че пък разрешава по-детайлни фрагменти при ниска осветеност посредством съчетание на програмен продукт и хардуер. Той работи, както при снимане с главната камера, по този начин и при ултраширокия датчик и телефото оптиката.
`Това

Последното нещо, което ще засегнем, що се касае до камерите, е видеото. То може да стигне до 8К при 24 фрагмента в секунда или пък 4К резолюция, в случай че желаете 60 фрагмента в секунда. Ние предлагаме потреблението на 1080p при 60 фрагмента в секунда, където може да се възползвате от още по-ефективната Super Steady стабилизация, също почтена за някои кино продукции.
`Това

Връщайки се още веднъж към сухите механически характерности, ще споменем и няколко думи за останалия хардуер на устройството. В европейската версия получаваме чипсета Exynos 2200, който не се затрудни изобщо по време на тестванията ни и даже оставяше усещането, че може да поеме най-малко още толкоз. В композиция с 12GB RAM, не можем да кажем нищо отрицателно за продуктивността на S22 Ultra, която не ни разочарова в нито един миг. Както излиза наяве, ние имахме опцията да тестваме версията с 12GB RAM и 256 GB памет, само че разполагаем има и устройства с 8GB RAM и 128 GB памет за предпазване. Ако пък решите може да достигнете и до 512GB за предпазване, които компенсират неналичието на слот за спомагателна карта памет.

Батерията е с потенциал от 5 000 мАч и даже и при по-натоварено потребление на телефона, той съумя да издържи 1 ден с оставащ към 25% потенциал в 23:00ч. вечерта. При обикновено потребление, батерията може да издържи даже два цялостни дни, само че и това да не се случи, бързото зареждане с до 45W може да обезпечи заряд за негативно време.
`Това

S22 Ultra идва с Android 12 с интерфейс One UI 4.1, само че от Samsung дават обещание да обезпечат цели 4 съществени ъпдейта на операционната система, което значи, че устройството ще е настоящо и ще работи с Android 16, който пък най-вероятно ще бъде показан през втората половина на 2025 година.

Няма по какъв начин да не отделим нужното внимание и на устройството S Pen, което ни е познато от предходните Note смарт телефони. Този път от Samsung са се погрижили той да се усеща още по-добре и да дава по-натурално чувство, като са понижили латентността на „ писалката “ от 9мс на 2.8мс. Това е реализирано посредством технология с изкуствен интелект, която планува посоката на придвижване, а експертите от Wacom са помогнали с съставни елементи и програмен продукт. Корейците даже са се постарали още повече и при писане върху екрана се издава тон, който прилича този от писане върху лист хартия.
`Това

Изваждането на писалката от отреденото ѝ място е задоволително, с цел да започнете да си водите бележки на устройството даже без да отключвате екрана. От Samsung са подобрили и разчитането на ръкопис и то към този момент е допустимо на 88 езика, в това число и на български. Това разрешава лесното писане на бележки, което се оказа доста приятна функционалност щом един път свикнете с нея. Както и при предходните генерации, бутонът върху S Pen разрешава командването на разнообразни функционалности на устройството, като пускане на камерата, снимане на фотоси и други. Ако би трябвало да сме почтени, функционалността на стилуса е безкрайна и ще ви трябват най-малко няколко дни, с цел да разучите всичките му функционалности.
Заключение `Това

Samsung Galaxy S22 Ultra е устройство ориентирано към клиентите, които търсят висока продуктивност, огромен екран, композиция от камери за всички случаи и наличността на S Pen. Разбира се, това идва на съответната цена и с компромиса за огромен размер. Ако тези две неща ви тормозят, то може да се насочите към по-малките смарт телефони от серията S22, само че сигурно S22 Ultra ще ви хареса, изключително в случай че сте почитатели на Note серията на марката.

По тематиката работи и Галин Ганев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР