В началото на своя мандат заместник министър-председателят по икономическите политики

...
В началото на своя мандат заместник министър-председателят по икономическите политики
Коментари Харесай

ЕК одобри 1,6 млрд. евро за транспортна инфраструктура в България

В началото на своя мандат заместител министър-председателят по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев предприе незабавни дейности по подготовката и внасянето за разглеждане в Европейската комисия на Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027. След поредно водена политика и положени старания Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 беше утвърдена през днешния ден от Европейската комисия. Това е първата огромна инфраструктурна стратегия за България, която е призната от Европейската комисия. Бюджетът на програмата е почти 1.61 милиарда евро. Средствата ще бъдат вложени в едни от най-големите пътни и железопътни планове у нас, в закупуването на профилирано съоръжение във водния превоз, както и вложения за понижаване на нездравословните излъчвания от превоза.

В жп бранша главен приоритет е завършването на жп линиите Елин Пелин – Костенец, Волуяк – Драгоман, както и рационализация на правите от София до сръбска и македонска граници. За тяхното осъществяване ще се търси финансиране, както по Програма „ Транспортна съгласуваност “, по този начин и по Механизма за обвързвана Европа.

В пътния бранш е заложено построяването на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ и на тунела под „ Шипка “, който ще обезпечи бърза връзка сред Централна, Северна и Южна България. Завършването на Автомагистрала „ Струма “ е различен приоритет в оста за пътни планове.

Програмата продължава политиката за възстановяване на изискванията за мореплаване в Черно море и по Дунав посредством вложения в пристанищата Варна, Русе и Лом, както и закупуването на още един драгажен транспортен съд. Със средства по Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 ще бъде закупен и нов маркиращ транспортен съд, който ще се употребява за брегова и плаваща сигнализация по р. Дунав, с оглед повишение на сигурността на корабоплаването.

Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 обезпечава средства в размер на 92 милиона лв. за зарядна инфраструктура за различни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата. Целта е да се насърчи поетапното евакуиране от приложимост на високоемисионните коли и замяната им с електрически автомобили.

В програмата е включено закупуването на профилиран транспортен съд за търсене и избавяне, и за реакция при комбинирани произшествия в морските пространства на България (пожари, замърсявания и др.). Ще бъде построен брегови център за общ надзор над корабоплаването по съблюдаване на интернационалните правила за предотвратяване от стълкновение на море, за наложителните докладвания към корабите, както и за попречване на замърсяване.

Карта на пътните и железопътните планове, финансирани по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 - 2020 година и планувани за осъществяване през 2021 - 2027 година може да видите на .

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР