В началото на Страстната седмица, във Велики понеделник, когато Христос

...
В началото на Страстната седмица, във Велики понеделник, когато Христос
Коментари Харесай

Богомил Николов за novini.bg: Намалете временно акцизите на горивата, за да се укротят цените!

В началото на Страстната седмица, във Велики понеделник, когато Христос е прогонил търговците от храма, потърсих за коментар по тематиката за стремглавото повишаване на всички храни и услуги ръководителя на Асоциация „ Активни консуматори ” доктор Богомил Николов.
Вече е реалност, че нарастват всички храни на тържищата и повличат и цените на дребно. Появиха се даже тревожни информации за 200-процентно повишаване на някои храни и услуги. Несигурността и терзанията, дължащи се на войната в Украйна, не престават и котировките на борсовите пазари излъчват спорни сигнали, показват специалистите на Софийската стокова борса. Тъй като Украйна е главен международен експортьор на царевица и нерафинирано слъчогледово олио, а Русия - на пшеница и торове, цените на главните артикули на тържищата по света следват прогресивен тренд. При всички договори, които Борсата следи, котировки от Украйна липсват - войната не подготвя към търговия.



След две години пандемия и последвалата война, в случай че някой чака, че може да се резервира благополучието от преди 2019 година, е извънредно наивно. Ясно е, че целият свят пострада и още дълго ще страда от интернационалната усложнена обстановка, в това число и на пазарите. Всичко това не може да се избегне, само че може да се смекчи и да мине обществено по-справедливо. Ясно е, че инфлацията се отразява неравномерно на жителите - за някои цената е по-висока, за други не до такава степен. Важно е страната да може да поддържа най-уязвимите групи в обществото -пенсионерите и обществено слабите, които ще пострадат най-вече.
Няма критерий обаче. Любимият лаф на статистиците е, че в кошницата има свинско със зеле, само че не прецизират, че за едни хора е единствено зелето, а за други единствено свинското. Това агрегатно премерване на инфлацията, не може да покаже по какъв начин тя се отразява на хората от другите публични пластове. Затова би трябвало да се мери покупателната дарба. Примерно с една минимална заплата какъв брой самун може да се купи. Като се наложи този модел върху някакъв тип съществени артикули, ще можем да разберем какъв брой е действителното обедняване. После е въпрос на технология по какъв начин страната да компенсира тези хора. Това обаче е едната посока на разсъждения. Другата е - може ли да се овладее инфлацията и доколко?

Трябва да се търсят факторите за инфлацията по веригата за ценообразуването. А не да гледаме надценката, която поставя продавачът на този артикул.

По веригата първият обвинен, е горивото. Също по този начин и енергоснабдителите. Те основават инфлацията и върху тях би трябвало да се търсят ефикасни способи за повлияване. Ако се понижи акциза на горивата, ще спре повишаването на доста други артикули.
Алчността е морална категория.
Ако съдим пазарното държание с морално-етични категории, нищо няма да реализираме. Идеята на пазара е всеки да ценообразува свободно, само че лакомията да бъде невъзможна, тъй като е възпирана от прагматизма на съперниците. Казано по различен метод, в случай че аз продавам моите козунаци по 10 лева, а вие по 5 лева, моите няма да се продават, ще изсъхнат и ще ги изхвърля, а ще се продават тези на съперника ми. Така аз ще бъда заставен да смъква цените и да се вразумя.
Хората бързо се усещат и търсят своята полза.
В един отворен пазар, ползите на потребителите диктуват пазарните правила. Инфлацията не идва от последния по комерсиалната верига. Трябва да наблюдаваме веригата.
Инфлацията сега е интернационална, подбудена е от международната обстановка.
Държавата ни към момента не прави задоволително за преодоляване на инфлацията, само че от предходната седмица се вижда оживление, към този момент има разисквания в Народното събрание. Надявам се на експертни диалози, а не на политико-популистки беседи. Експертизата би трябвало да е водеща, с цел да има резултат. Аз съм оптимист и се надявам, че ще има градивни ограничения, които да са потребни за хората. Ще забележим дали след седмица депутатите няма да ме оборят.



Конкретно, считам, че краткотрайното  за 3 или 6 месеца понижаване на акцизите на горивата все още, ще бъде една доста потребна мярка.

Това ще редуцира инфлационният напън по веригата на храните. Смятам, че това е допустимо, даже в Брюксел се обсъждаше да се даде такова разрешение на обособените страни.
Традиционно сме поддържали концепцията за понижаване на Данък добавена стойност върху храните и медикаментите. Това се прави в множеството страни от евросъюза. Но би трябвало да се осъществя върху всички производители по веригата, а освен от търговците на крайния артикул.
Но, в случай че не спре войната скоро, не съм отпимист, че пазарите ще се възстановяват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР