В началото на седмицата Уикипедия навърши 18 години. Ако този

...
В началото на седмицата Уикипедия навърши 18 години. Ако този
Коментари Харесай

Честит 18-ти рожден ден Уикипедия

В началото на седмицата Уикипедия навърши 18 години. Ако този голям енциклопедичен план бе човек, то в множеството страни щеше да се счита за пълновръстен. Всъщност, безплатната онлайн енциклопедия от дълго време играе ролята на безкористен онлайн възрастен.
През тези 18 години Уикипедия доста набъбна. Ресурсът към този момент разполага с 5,7 милиона публикации на британски език, а за предходната година има 92 милиарда визити на своите уеб страници.

Репутацията на уеб страницата също претърпя съществени промени. Ако зададем въпрос на Siri, Alexa или Гугъл Home от сферата на общите знания, то отговорът най-вероятно ще бъде взет от Уикипедия. Според оповестената от Йейл информация, онлайн енциклопедията е представена в над 400 правосъдни производства. Много професори, вместо да изискат написването на обичайното есе, предлагат на студентите си да разширят размера на някоя публикация в Уикипедия или да напишат нова публикация по настоящата тематика. Директорът на YouTube Сюзън Войчички разгласи, че нейната компания ще обезпечи видеоклипове, които ще хвърлят светлина върху тайните теории, включващи препратки към съответните материали в Уикипедия. Фейсбук откри метод да употребява наличието на Уикипедия, с цел да даде на своите консуматори спомагателна информация за източниците на информация в новинарската лента.

Разцветът на Уикипедия се дължи най-вече на сериозно значимата разлика спрямо другите топ-10 уеб сайтове – в Уикипедия истината надвива над самоизявата.

Миналата година създателят на Уикипедия Джим Уелс сподели пред NPR, че Уикипедия значително е съумяла да избегне казуса с подправените вести, а това повдигна въпроса, с какво ръководството на Уикипедия се разграничава от мениджмънта на другите огромни уеб сайтове. Брайън Фелдман в публикация за New York Magazine допусна, че главната причина е готовността на цялата общественост на електронната енциклопедия да отстранява данни. Ако някой разгласява информация с неприятно качество, останалите участници в плана имат право и опция да отстраняват материала, който не е счетен за енциклопедичен. Този метод мощно се разграничава да вземем за пример от Twitter, където подправени вести, ненужно раздуващи избрани събития, могат да остана с години.



Уикипедия употребява специфични технологии, защитаващи целостта на енциклопедията. Докато YouTube да вземем за пример, сканира видеата за евентуално нарушаване на разпоредбите с помощта въз основата данни Content ID, Уикипедия обществото сътвори редактиращи ботове, които могат да вземат решения за качеството на наличието. Така да вземем за пример, ClueBot NG бързо открива вероятен вандализъм – преднамерено потребление на неприятна пунктуация и многословия. Ботът употребява логаритми с машинно образование и детайли на изкуствен интелект плюс база данни, в която са събрани главните признаци на вандализъм в текстовете. През 2018 година YouTube имаше неприятности, когато се опита да вкара правила по отношение на неизползването на хули и други сходни, само че потребителите и най-вече видеоблогърите се оплакаха от цензура. Но при Уикипедия е по-различно и там има смисъл да се съблюдават рамките на приличието, тъй като цялата ѝ общественост е обединена от общата концепция за възстановяване качеството на интернет енциклопедията.

С всяко ново потомство енциклопедистите са имали и имат съперници. През XVIII век Дени Дидро и други създатели на „Енциклопедия“ са били оповестени за еретици. Днес редакторите на Уикипедия също изпитват съществени компликации: враждебна конюнктура в общността, където по-старите и непрекъснати редактори подтискат начинаещите, последователното утежняване на общата редакторска конюнктура, злоумишленици, хакващи сметките на админите, с цел да вандалстват в страниците, систематичното користолюбие при писането на публикации и други.


Миналата година в полето на зрението на медиите попадна несъответствието на половете в Уикипедия, когато Дона Стрикланд бе удостоена с Нобелова премия, а в деня на връчването тя нямаше своя страница в електронната енциклопедия. По-точно редакторите на Уикипедия са отхвърлили предходната страница за Стрикланд, заради безинтересност. Това бе повода Катрин Махър, изпълнителен шеф на некомерсиалната фондация Wikimedia Foundation да напише редакторска публикация, в която означи, че Уикипедия няма по какъв начин да бъде причина за проявата на пристрастно отношение към света, а единствено го разказва и отразява.

Да подчертаем, че в общността на Уикипедия започнаха да се появяват доброволци, които трансформират тази обстановка. Група доброволци сътвориха плана WikiProject „Жени в червено“, който има за цел да понижат несъответствието на половете и усилиха биографиите на дами от 15% на 17,8%. Обществата от доброволци, като да вземем за пример AfroCROWD и Art+Feminism, провеждат по този начин наречените едитони – обществени мероприятия, на които доброволци оказват помощ за възстановяване на представянето в Уикипедия на по-малко обществено известни групи хора.

В същото време звездите на YouTube печелят милиони от видеоигри, а авторитетните консуматори на Инстаграм разгласяват псевдо реклама, с цел да привлекат спонсори. Извън затворения свят на Уикипедия, интернет е напоен от тинейджърска самореклама.

Сравнете тези комерсиални звезди със 70 годишния Джим Хендерсън който през последните 12 години със своя велосипед обхожда регионите на Ню Йорк и прави фотоси за Уикипедия. Queens Daily Eagle показа, че Хендерсън е качил хиляди превъзходни фотоси, които съществено са помогнали за проявление на най-новото. Хендерсън непринудено прави тази работа, с цел да бъде от изгода на общността, без да чака обезщетения или лайкове в обществените мрежи.

Милениумите измислиха термина „adulting“ за разказване на ежедневната активност, с който се отбелязва самостоятелността на възрастните хора. Но това разбиране може да се разшири във връзка с моралната зряла възраст и приноса за всеобщото богатство. Общността на Уикипедия от дълго време се пробва да порасне, а хората които способстват за разширението на електронната енциклопедия са образец за автономия, която все по-рядко се среща онлайн.
Stephen Harrison: Happy 18th birthday, Wikipedia. Let’s celebrate the Internet’s good grown-up
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР