В началото на седмицата американският президент Доналд Тръмп подписа новия

...
В началото на седмицата американският президент Доналд Тръмп подписа новия
Коментари Харесай

Каква част от рекордния бюджет за отбрана на САЩ ще бъде насочена към България и региона?

В началото на седмицата американският президент Доналд Тръмп подписа новия законопроект за бюджета за защита на Щатите, който би трябвало да влезе в действие през 2019 година. С утвърждения от Конгреса Закон за националната защита (NDAA) Щатите ще създадат едни от най-мащабните разноски в тази сфера в историята си.

" NCAA е най-значителната инвестиция в нашата войска и за военните ни в модерната история ", съобщи президентът в понеделник. " Ние ще засилим нашата защита, както в никакъв случай до момента ", добави Тръмп.

Според документа през идната година Вашингтон ще изхарчи 717 милиарда $ за защита , като с най-голямата част от тях - 616,9 милиарда $, ще разполага Пентагонът.

69 милиарда $ от бюджета ще бъдат за финансиране на действия отвън Щатите. Част от тази сума ще бъде ориентирана към базите на Съединени американски щати и НАТО в Европа, в това число към България и района.

 $717 милиарда: Съединени американски щати утвърди
$717 милиарда: Съединени американски щати утвърди " най-значителната инвестиция в армията си в модерната история "

Какво включва тази сметка?

Според плана 5,2 милиона $ ще бъдат вложени във военната база " Ново село " у нас, които ще бъдат употребявани за склад за предпазване на боеприпаси, демонстрира информация на Money.bg в NDAA. Бюджетът, обособен за България, е най-малкият спрямо плануваните разноски в другите страни в района и в Западна Европа.

Най-голяма сума въпреки това в Източна Европа ще получи Полша - общо над 144 милиона $ . 87 милиона от тях ще бъдат ориентирани към военновъздушната база в Повидз, а останалите ще отидат за двете американски бази в Дравско Поморске и Жаган.

Военновъздушната база " Михаил Когалничеану " в Румъния ще бъде актуализирана с 21,6 милиона $ , а 47,8 милиона $ ще бъдат употребявани за военноморската база на НАТО до град Суда на остров Крит.

 Източният фланг на НАТО се въоръжава. Но не поради Тръмп, а поради Путин
Източният фланг на НАТО се въоръжава. Но не поради Тръмп, а поради Путин

7 от 10-те най-големи нараствания в разноските за оръжие в границите на НАТО идват от Изтока

По отношение на Западна Европа най-голяма сума от планувания бюджет ще бъде вложена във Англия - 185,1 милиона $. В Германия военните разноски ще възлизат на 119 милиона $, а Италия и Испания - надлежно на 66 и 21,5 милиона $.

От Балтийските страни очакван бюджет има единствено за Естония. Той е в размер на 15,7 милиона $.

Целта на вложенията е да бъде предпазена националната сигурност на Съединени американски щати, както и да бъде изпълнени обещанията, които страната е дала като сътрудник в НАТО. Те ще оказват помощ за усилване на отбранителните качества на сътрудниците в Европа, написа в утвърдените текстове, както и за възспиране на съветската експанзия.

 Ето какъв брой пари дава за защита всяка страна в НАТО
Ето какъв брой пари дава за защита всяка страна в НАТО

Къде е България?

От него излиза наяве още, че Конгресът предлага продължаването на взаимните учения на български и румънски бойци с американските им сътрудници, както и да бъде усъвършенствано съдействието с Полша, в това число посредством продължаващо наличие на US сили и увеличени тренировки.

Инвестициите на армията на Съединените американски щати във военната база за взаимно прилагане " Ново село " досега възлизат на над $61 милион а. Отделно в бюджета на щатския Пентагон са планувани и разноски за филантропична помощ.

В България тя се показва в безплатно поправяне на детски градини, учебни заведения, лечебни заведения и други в района въз основата. Само за 2014 и 2015 година те възлизат на съвсем $3 милиона.

Базата се намира на 70 км от пристанище Бургас и се употребява от 1962 година В рамките на съглашение сред България и Съединени американски щати на полигонът се организират взаимни тренировки на български и американски формирования.

В базата непрекъснато заети са шейсет души от близките села, а по време на обучение личният състав от локални хора нараства в пъти.

Останалите взаимни бази в България са военновъздушните в Безмер и Граф Игнатиево и скадовата база в Айтос, която има поддържаща функционалност към полигона " Ново село ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР