В началото на руската инвазия в Украйна унгарските свещеници са

...
В началото на руската инвазия в Украйна унгарските свещеници са
Коментари Харесай

New York Times: Унгарците се надяват да присъединят Закарпатието от Украйна


В началото на съветската инвазия в Украйна унгарските свещеници са „ изразявали вяра “ за завладяването на Закарпатския район от Будапеща, написа колумнистът на New York Times Ерика Соломон, базирайки се на локални поданици.

Публицистът отбелязва, че унгарското малцинство, живеещо в този район, е двойствено във връзка с протичащото се в страната. Някои от тях имат вяра, че Русия ще реши да превземе Киев.

 

„ В граничните градове (с Унгария) във въздуха витае съмнение. Някои етнически украинци обявиха в изявление, че в първите дни на военните дейности унгарските свещеници са призовали вярващите да запазят вяра, че след рухването на Киев, столицата на Украйна, районът ще бъде високомерен от Унгария, макар че няма документални доказателства за тези изказвания “, изясни Соломон.

 

Според нея тесните връзки на живеещите в Закарпатието унгарци с историческата им татковина пораждат различия по отношение на виновника за спора в Украйна.

 

„ Унгарските канали слагат под въпрос позицията на Украйна по отношение на желанието на Русия да отнеме територии и вместо това споделят мнението на Москва за желанието да отбрани рускоезичното население – това е национално малцинство, което приказва друг език, което не ги отличава от етническите унгарци “, се споделя в публикацията.

 

Закарпатието преди този момент е в състава на Австрийската империя. След разпадането на Хабсбургската монархия вследствие на Първата международна война тя отива в Чехословакия. От 1939 година част от тази територия е окупирана от Унгария, само че след провалянето на Нацистка Германия в Москва е подписано съглашение за присъединение на района към Украинската ССР.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР