В началото на позакъснелия туристически сезон тази година – какво

...
В началото на позакъснелия туристически сезон тази година – какво
Коментари Харесай

Български туристически съюз – настояще и бъдеще



В началото на позакъснелия туристически сезон тази година – какво е положението и бъдещето на най-старата туристическа организация у нас, сплотяваща хората, които носят любовта към планината в сърцето си – Българския туристически съюз (БТС)? Кой и по какъв начин управлява организацията, учредена преди 126 години от Алеко Константинов, чийто изпълнителен секретар е бил Иван Вазов? Какви са проектите за бъдещето ѝ, по кое време ще се случат дигитализацията на туристическите пътеки и интелигентните маркировъчни стълбове? Как по-оптимално да бъде употребена материалната база на организацията, какви са концепциите за възстановяване на финансовото положение на БТС?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Румен Драганов, изпълнителен шеф на БТС:


“Има положителни решения за българския туризъм. Това, което излезе от срещата с министър Кацаров и министър Балтова, е, че от понеделник ще имаме една ясна стратегия на министерството във връзка с това по какъв начин ще се действа при другите степени на сензитивност към ковид . Какви да са ограниченията при другите цифри болни и настанени в болница.

Второто доста значимо нещо беше, че ние ще имаме карантинни хотели, което дава опция на чужденци, които са на територията на България, в случай че би трябвало да бъдат карантиниране техните близки и придружители, да бъдат в карантинни хотели .

Как да действаме с така наречен “светофарна уредба “ – зелен, оранжев и червен кулоар при влизането на чужденци. "

БТС

Основната концепция на Управителния съвет на организацията, когато влязохме в нея, беше да радикализираме организацията и да я създадем по-силна и по-мощна и работим в тази тенденция. Последното Общо заседание ни даде няколко значими насочни точки. Вече имаме напълно ясна визия кои са членовете на БТС.

Общото заседание напълно ясно съобщи, че БТС ще бъде национално показана организация и всеки негов член би трябвало да дава отговор изцяло на условията, както на Закона за туризма, по този начин и на Закона за физическото образование и спорта. Както и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел . "

Какво заварват

" Една част от нещата бяха свързани с финансови въпроси. Задължения към Министерството на младежта и спорта в многомилионен проект. Това са средства, които са дадени от страната на Съюза, само че са пренасочени в друго направление, а за това, за което са дадени. Съответно подлежат на връщане. Ние разрешихме този въпрос. Имаме решение на Министерски съвет и решение на Общото заседание и надлежно процедурно ще почистим отговорностите към ММС напълно.

В същото време имаме отговорности към Национална агенция за приходите, към общините, които почистваме, разсрочваме там, където би трябвало. Споразумяваме се, където би трябвало, тъй че да бъдем перфекти във връзка с финансовата изясненост и непорочност на съюза.

От друга страна, бяха въпросите, свързани със самата благосъстоятелност и нейното ръководство. Там се натъкнахме на обилни проблеми, които произтичат както от самото законодателство, по този начин и от развиването на организацията в годините.

Констатирахме, че имаме извънредно неприятни случаи на нарушаване, на заграбване на благосъстоятелност, която е на БТС посредством установителни нотариални актове. Това наложи изключването на две сдружение – Дружество “Рилски екскурзиант “ гр. Самоков и Дружеството “Вихрен 1925 “ – Банско, поради това, че те са си разрешили върху благосъстоятелност, за която претендираме, те изобщо не са съществували като юридически обекти, когато тя е била изграждана от БТС. Става въпрос за обществена благосъстоятелност в национални паркове, само че тя е предоставена за стопанисване и ръководство на БТС, която я дава безплатно и безсрочно по контракт на тези сдружения и те вземат решение в един миг, че те са притежателите.
Чуйте Румен Драганов в звуковия файл.
 Празник на БТС на Черни връх

Темата разяснява в “Нашият ден “ и  Венци Росманов , ръководител на БТС и един от водещите експерти в региона на гръбначната хирургия.

" Българският туристически съюз дължи към 1 млн. и 700 хиляди на страната, като средства, които са нецелесъобразно ориентирани, би трябвало да се върнат. Поради тази причина нашият съюз е бил лишен от така наречен " лиценз ", който е статут на национална спорто-туристическа организация преди към 10 година и респективно не е получавал нужните средства за активност, които страната по закон би могла да му даде.



Беше назначен одит, от 2019 година не е назначаван одит, а е трябвало да стане, и Национална агенция за приходите пристигна на инспекция и се откри, че ние имаме подписани контракти за безплатно и безсрочно прилагане на обществена държавна благосъстоятелност. Та тези контракти за безплатно прилагане, в това число на обекти, които генерират съществени средства, Национална агенция за приходите сподели, че това са скрити контракти за услуга и те не би трябвало да съществуват и за тях изискуем налози, които се водят на БТС.

Не може организация като БТС да живее със остарели стандарти в днешното цифрово време. Затова би трябвало да осъвременим активността на БТС и да върнем организацията към същинската ѝ активност. И да я извадим от арендаторството и от изгодата на общонародна благосъстоятелност, да не кажа за персонални цели, само че нещо сходно.

Чуйте Венци Росманов в звуковия файл.
Снимки: БТС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР