В началото на пандемията тази хипотеза беше отхвърлена - немислимо

...
В началото на пандемията тази хипотеза беше отхвърлена - немислимо
Коментари Харесай

Все пак хипотезата за изпускане на коронавируса от лаборатория отново изплува

В началото на пандемията тази догадка беше отхвърлена - немислимо е да е могъл да избяга от безвредната лаборатория в Ухан. Ами в случай че тази кула на достоверността е била издигната върху плаващи пясъци? Така стартира публикацията на журналиста от Le Figaro Тристан Вей, изследваща вероятността за лабораторен генезис на ковид SARS-CoV-2 .
След доклада на експертната група от 30 март, 2021 година в първата задача по установяването на обстоятелствата за ковид на СЗО в Китай даже доктор Тедрос Гебрейесус, самият началник на отхвърли да изключи версията за лабораторна повреда. " Макар групата да стигна до извода, че изпускането на вируса в лабораторията е минимум евентуалната догадка, е належащо по-нататъшно следствие, евентуално спомагателни задачи с присъединяване на специфични специалисти, която аз съм подготвен да разгъна ", сподели тогава
И противоположното - с натрупването на косвени, а не директни доказателства, хипотезата за инцидентно изпускане на вируса става все по-правдоподобна. В продължение на няколко месеца набираха мощ подмолните научни разногласия. Това се материализира в серия отворени писма до СЗО, оповестени при започване на годината от интернационална група учени (неофициално наречени " Парижка група " ), които съдържат апели към подробно и непредубедено следствие, както и за по-голяма бистрота от страна на Китай.
В последното отворено писмо, публикувано на 30 април, се привежда методологията на проучването, лист с съответни въпроси и основни запаси, които да спомогнат за разсейването на " застарели сиви зони " по тематиката. В него в детайли е разказан лист на вероятните сюжети - от заразяване на помощник от лабораторно животно, до неприятно обезвредени боклуци, заразили непряк човек, написа още в публикацията на френското издание.
" сътвори самобитна цитадела, изкуствена стена, която мощно нервира Световната здравна организация ", споделя Жил Деманьоф, един от създателите на писмото и член на самостоятелния проучвателен екип Drastic, който проверява произхода на пандемията, употребявайки данни със свободен достъп в интернет.
 Нов тест за ковид: Да викаш в кабинка Нов тест за ковид: Да викаш в кабинка
Нидерландецът Петер ван Вез е изобретил нов вид тест за ковид, оповестява немският вестник BILD. За да бъде изработен, не ви необ...
" Не е допустимо да се разбере какво скрива тази димна завеса. Може би нищо. Напълно евентуално е, че Китай просто не желае да бъде считана за страната, в която вирусът се е появил. Но неналичието на бистрота подхранва съмненията... най-много тъй като в Ухан се намира, приет за един от най-важните проучвателен центрове в света по ковид при прилепите. Именно тук екип от учени, под управлението на доктор Шъ Дженгли, дефинираха най-близкия генетично към SARS-CoV-2 вирус под наименованието RaTG13, установявайки го в изпражненията на прилепи от изоставения меден рудник в Юнан през 2013 година ", напомня изданието.
" Това нищо не потвърждава, само че може и да значи и че те са работили над този вирус в продължение на няколко години ", счита вирусологът Етиен Декроли, водещ теоретичен помощник на Националния център за научни проучвания и един от най-влиятелните членове на Парижката група.
От своя страна твърди, че вирусът в никакъв случай не е бил обработен и с него не са правени опити, както и че образецът е бил изцяло погубен по време на интервенции по секвениране.
" Това е доста необичайно, защото постоянно остава малко материал, тъй като в никакъв случай не е належащо да се употребява целия ", споделя Виржини Куртие, началник на група в института " Жак-Моно " в Париж.
Друг чудноват миг е, че е минало доста време преди Шъ Дженгли да удостовери в приложението към списание Nature през ноември 2020 година, че образецът в действителност е постъпил от шахтата Дунгуан (провинция Юнан), където шестима служащи са се заразили с атипична пневмония през 2012 година (трима от тях са починали). Това събитие е обхванато от голям брой неясноти. Тогава китайското държавно управление не уведомява Световната здравна организация (СЗО). Въпросът - могъл ли е вирусът на прилепите да бъде причина за тяхната болест - остава отворен.
 Наш доктор с повече детайлности за индийските разновидности на ковид Наш доктор с повече детайлности за индийските разновидности на ковид
" Още малко по тематиката за индийските разновидности на Ковид, тъй като са два - В.1.617 (двоен, две сменени аминокиселини по отношение на истинския вар...
" Ние не можем да изключим хипотезата за това, че да вземем за пример докторант от Уханския институт по вирусология е бил възпален при взимането на пример. Ние не споделяме, че фактически това се е случило - просто молим да ни бъде показано, че това не се е случило ", споделя Жил Деманьоф.
" Би трябвало да се отиде в тази шахта и да се вземат повече мостри, само че управляващите в Китай са забранили достъпа до нея. Журналисти от Военновъздушни сили са се пробвали да стигнат до шахтата, само че безрезултатно, защото пътят е бил редовно блокиран поради аварирали камиони ", изяснява още създателят на публикацията.
Възниква различен въпрос: могли ли са учените от институт да желаят да схванат повече за способността на открития в този район вирус да преодолява междувидовата преграда? Съществуват разнообразни способи да се подбуден вирусите към по-бърза еволюция в лаборатория. Известно е, че Уханският институт е изпълнявал така наречен проучвания по " усилване на функционалността ", модифицирайки генома, с цел да се изучи по какъв начин това въздейства на способността на вируса да инфектира кафези на разнообразни типове. В Съединени американски щати такива проучвания с сметнати за прекомерно рискови и върху методите е натрапен народен мораториум през 2014 година, който е анулиран през 2017-та, напомня създателят на обявата.
След публикуването на генома на SARS-CoV-2, Етиен Декроли акцентира наличието в шипа на вируса на такава поредност, която го прави изключително подобаващ за заразяване на човек... Това провокира въпроси в научното общество, защото характерностите му припомнят резултатите на някои лабораторни опити, написа Le Figaro.
" Но това също може да бъде резултат от естествена рекомбинация сред няколко родствени вируса вътре в еднакъв междинен собственик ", разяснява ученият.
 Шефът на СЗО упорства за по-задълбочена инспекция на теорията за приключването на Covid от лаборатория Шефът на СЗО упорства за по-задълбочена инспекция на теорията за приключването на Covid от лаборатория
Шефът на Световната здравна организация прикани във вторник проверяващите произхода на пандемията COVID-19 да се задълбочат в доктрина за...
В дадения подтекст не трябва да се изключва хипотезата за заразяване през ферми (различни животни). " Проблемът е в това, че не е допустимо да се разбере, в случай че ние не разполагаме с първичните вируси, ", продължава Декроли. Но съгласно китайските управляващи от 80 хиляди мостри, взети в края на 2019 година и при започване на 2020 година в Китай от диви животни, наедрял рогат добитък и птици, в нито един от тях не са открити последователности, близки до Sars-CoV-2. Разбира се, това не значи, че произходът на вируса не е напълно натурален, само че и не изключва лабораторни проучвания, споделя още Етиен Декроли.
" Необходимо е да се разбере, че при възникването на епидемията вирусът изглеждаше като нещо изцяло незнайно, което де факто дискредитира хипотезата за лабораторна повреда, тъй като нищо не стартира от нулата. Ситуацията е малко по-различна, когато имате всички изходни данни. Тогава сходна догадка към този момент не е толкоз непредвидена ", споделя Виржини Куртие.
Тъй като китайските управляващи отстраниха от интернет базата на Института по вирусология в Ухан е мъчно да се каже над какво съответно са работили учените. По подигравка на ориста тези уеб сайтове са били основани частично и за предпазване на справочни геномни банки в случаи на пандемия. По думите на Шъ Дженгли след началото на пандемията данните са били извлечени поради хакерски атаки. Учените от групата Drastic твърдят, че базата данни за ковид на прилепите е недостъпна от септември 2019 година, три месеца преди формалното начало на епидемията.
Интересен факт е, че лаборатория P4 на института е основана по френски модел и след контракт сред Франция и Китай, само че действително френското присъединяване стопира още преди 10 години, откакто китайската страна едностранно нарушава контракта с осъществяването на градежа на P4, възлагайки го де факто на китайски компании. Лаборатория P4 има най-високото равнище на биосигурност и тази в Ухан е първата такава в Китай.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР