В началото на октомври Русия започва клинични изпитания на нова

В началото на октомври Русия започва клинични изпитания на нова ...

Русия ще тества нова ваксина срещу Covid-19


В началото на октомври Русия започва клинични изпитания на нова ваксина срещу коронавирус - Betuvax-CoV-2, съобщи фондация Сколково. Разрешение за тестване е издадено от Министерството на здравеопазването.

Предвижда се клиничните изпитания да продължат до 31 август 2022 г. и в тях да участват 170 доброволци от Санкт Петербург и Перм.

„Ваксината не носи генетичен материал, и не съдържа допълнителни консерванти, стабилизатори и неорганични адюванти, което свежда до минимум рисковете от странични ефекти“, казаха от Фондацията.

Препаратът съдържа само повърхностни антигени на коронавируса, което позволява да се намали съдържанието на протеин и следователно да се намали неговата алергенност.

Според резултатите от предклиничните проучвания, Betuvax-CoV-2 показва добро ниво на безопасност и ефикасност с образуването на високи титри на антитела при животни.

Русия е регистрирала пет ваксини срещу COVID-19. Първата - "Спутник V" е създадена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ с подкрепата на RDIF и се използва широко за масова имунизация. Препаратът е одобрен в 70 държави.

Руснаците също имат достъп до „EpiVacCorona“ от новосибирския център „Vector“ и „KoviVak“ от Центъра Чумаков.

Източник: bnt.bg