В началото на новата година Министерството на финансите гледа напред

...
В началото на новата година Министерството на финансите гледа напред
Коментари Харесай

Василев: Подготовката ни за членство в еврозоната върви по план

В началото на новата година Министерството на финансите гледа напред с настройката финансовата система на страната ни да устои на коронавирус рецесията, както през предходните две сложни години. Надяваме се, с помощта на съответните и в точния момент подхванати стопански и обществени ограничения на държавното управление за подкрепяне и възобновяване, както и с поддръжката на банковия бранш, да внесем вяра и утешение в действителния живот на хората. Така също бизнесът да може да поеме дълго чаканата глътка въздух, с цел да забележим първите положителни стопански резултати, това съобщи вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Основните цели и провокации, пред които ще се изправи Министерството на финансите през годината, са в няколко направления. Първата задача е да бъдат остойностени и заложени в проектозакона за бюджета всички политики на новото държавно управление. Разбира се, заради рестриктивните мерки във времето и нуждата от бързо приемане на бюджета при започване на годината, огромната част от тези политики ще се осъществят в цялост в актуализацията на бюджета в края на месец юни, както е планувано в съдружното съглашение, изясни финансовият министър. 

Другото огромно предизвикателство ще бъде продължаващата подготовка за въвеждането на еврото:  " Предстоят необятни публични разисквания, които считаме да организираме по въвеждането на единната европейска валута, тъй че да стане допустимо най-плавен преходът от лев към евро. Тук е мястото да посоча, че подготовката за участието ни в еврозоната върви добре, техническата работа се извършва по проект. Надяваме се тази пролет и през лятото да можем да създадем това необятно публично разискване, тъй че всички жители и компании да са наясно какво значи участието на България в еврозоната и по какъв метод то би засегнало техния бизнес и техния живот. Както и да са спокойни, че приемането на еврото като национална валута няма да провокира финансови земетресения. "  

Не на последно място, приоритет за държавното управление през годината ще бъдат структурните промени, които би трябвало да се създадат в обществената сфера, в областта на опазването на здравето, както и част от самодейностите в просветителната система. Те би трябвало да бъдат подкрепени с задоволително финансов запас, от една страна, и да подсигуряват резистентност във времето, въпреки това. Банковият бранш ще има и през 2022г. основна роля за възобновяване на стопанската система, както през 2021г.

Дълговата ни политика е другият значим миг в работата на Министерството на финансите. Емисионният ни календар за тази година е подготвен. Публичният интерес е в посока дали страната ни ще направи излизане на интернационалните финансови пазари, поради че предходната година такова не се наложи. " Смятам, че излъчвания на външните пазари най-вероятно ще има, тъй като предстоят падежи на дълг – външен и вътрешен от порядъка на близо 3 милиарда лв.. Мисля, че по-голямата част от погашенията по дълга ще се осъществят в първото тримесечие на годината, а по-малката част от тях – по-късно през годината. Най-малкото, този дълг би трябвало да бъде рефинансиран и ще използваме всички принадлежности, които Министерството обичайно залага в дълговата си политика. Освен това чакаме дефицитът на бюджета, без коронавирус ограниченията, да е под 3 %, а с коронавирус ограниченията – към 4 %. Този недостиг ще би трябвало да бъде финансиран посредством дълг, тъй че страната ще взе участие на дълговите пазари по доста предвидим метод, който се е случвал и предходните години ", уточни още Асен Василев.

 Програмата “Възстановяване “, която започнахме предишното лято с Фонда на фондовете и ББР, в партньорството с няколко търговски банки за разпределяне на заеми на компаниите, върви извънредно добре. В подтекста на продължаващата коронавирус рецесия програмата дава опция на компаниите към този момент да излязат от тежкия интервал на ограничавания и локдауни, означи вицепремиерът. Правителството има желание да усили тази стратегия, като това ще е в посока да се разшири допустимостта до нея и да се даде спомагателен финансов запас, с който да се помогне на повече компании да могат да вземат от тези заеми. В момента върви последният лот от средства по програмата, за който има по-голям интерес, в сравнение с са наличните средства. И това е главният ни мотив да се обезпечи спомагателен запас, с цел да продължи програмата и тази година.

" Освен по разширението на Програма “Възстановяване ” работим и за това секторните политики да бъдат включени в нея, да бъдат подкрепени с заеми обособените сектори. Защото, когато се употребяват европейски средства, там има ограничавания за избрани браншове, а като се отпускат национални средства, тези ограничавания отпадат. Уверен съм, че 2022г. може да бъде позитивна година за развиването на финансовия и банков бранш. Нещо повече, считам, че банковият бранш ще бъде доста основен за възобновяване на стопанската система, каквато роля изигра и през 2021г., и това ще е добре както за банките, по този начин и за българските компании ", увери вицепремиерът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР