В началото на ноември три изтребителя JF-17 от пакистанските военновъздушни

...
В началото на ноември три изтребителя JF-17 от пакистанските военновъздушни
Коментари Харесай

Най-разпространеният боен самолет ще бъде made in...?

В началото на ноември три изтребителя JF-17 от пакистанските военновъздушни сили организираха въздушни демонстрации на Международното въздушно ревю в Бахрейн, написа Business Insider. По същото време Китай показва JF-17 на годишната Китайска интернационална авиационна и галактическа галерия в Зухай, Китай. Събитията бяха последните опити на Китай и Пакистан да показват своя взаимно създаден изтребител четвърто потомство пред интернационалните клиенти.

JF-17 е в употреба единствено в три страни - Пакистан, Мианмар и Нигерия, които са експлоатирали общо 145 самолета от този вид към октомври 2021 година, съгласно Aviation Week.

По това време данните от Aviation Week демонстрираха, че общият им брой ще нарасне до 185 доникъде на десетилетието, растеж, който ще го трансформира в най-широко потребления китайски военен аероплан в употреба в чужбина до края на 2023 година

Разработен от китайската Chengdu Aircraft Industry Corporation и Pakistan Aeronautical Complex, JF-17 полетя за първи път през 2003 година Едноместният едномоторен реактивен аероплан е прочут в Пакистан като JF-17 Thunder и като FC-1 Xiaolong в Китай
 JF-17
Източник:

JF-17

С обслужващ таван от 50 000 фута и оптималната скорост от към 1200 mph, JF-17 може да извършва няколко задачи, в това число въздушно прихващане и наземна офанзива. Той може да носи към 7000 паунда муниции на седем точки на неотстъпчивост и е въоръжен с едно двуцевно 23 mm автоматизирано оръдие.
 Забравете Су-57: Идва нов, най-опасен военен аероплан в Русия
Забравете Су-57: Идва нов, най-опасен военен аероплан в Русия

За борби в Космоса се създава тежкият изтребител прихващач МиГ-41

Първите няколко JF-17 бяха създадени напълно в Китай, само че в този момент Пакистан прави по-голямата част от производството. В момента 58% от самолетите се създават в Пакистан и 42% в Китай.

Въпреки взаимната си разработка, единствено Пакистан избра да го вкара в употреба, като го направи публично през 2007 година Реактивният аероплан би трябвало да размени стареещия флот на Пакистан от Nanchang A-5, Chengdu F-7 и Mirage III и V атакуващи и изтребители.

С минимум 125 в употреба, JF-17 е гръбнакът на PAF. Съобщава се, че тези самолети са били употребявани за осъществяване на въздушни удари против екстремисти в северозападен Пакистан и, съгласно един отчет, за събаряне на ирански дрон в югозападен Пакистан през 2017 година

Настоящи и пенсионирани представители на военновъздушните сили на Пакистан също споделиха, че JF-17 е свалил индийски МиГ-21 по време на конфликт въздух-въздух през февруари 2019 година (Индия сподели, че самолетът й е бил свален от пакистански F-16.)

JF-17 е осъвременен няколко пъти от представянето си насам

Най-новата версия, Block III, полетя за първи път в края на 2019 година и включва няколко обилни усъвършенствания, в това число спомагателна твърда точка и деен електронно сканиран решетъчен радар.
 Китай показа първия военен дрон в света с три мотора
Китай показа първия военен дрон в света с три мотора

Той ще бъде пуснат в продажба през 2021 година

Пакистан счита Block III JF-17 за реактивен аероплан от 4,5 потомство и неговите военновъздушни сили възнамеряват да придобият минимум 50 от тях, първите от които дойдоха през януари. Самолетите към този момент бяха видяни да транспортират една от най-модерните китайски ракети въздух-въздух.

В момента Пакистан експлоатира най-вече JF-17. Мианмар, първият интернационален клиент, ръководи шест, а Нигерия има три самолета.

На цени, вариращи от 15 до 25 милиона $ за всеки,

JF-17 е доста по-евтин от съвсем всеки различен реактивен аероплан от четвърто потомство на пазара. Това го прави прелъстителен за страни с ниски бюджети за защита, които желаят многоцелеви бойни самолети.

" Не е авангарден, само че е благонадежден реализатор ", сподели Тимъти Хийт, старши интернационален откривател и защитителен откривател в мозъчния концерн Rand Corporation, пред Insider.
 Новият изтребител на Иран се оказа остарял военен аероплан на Съединени американски щати
Новият изтребител на Иран се оказа остарял военен аероплан на Съединени американски щати

Иранците са известни с умеенето да реновират остарели самолети

" Това не е аероплан, който е планиран да се конкурира непосредствено с F-22, тъй че не се нуждае от най-сложните мотори и елементи ", сподели Хийт. " Това е на ниска цена многоцелеви бюджетен аероплан, който е подобаващ и евентуално най-привлекателен за разрастващите се страни, които търсят главен аероплан, с цел да бомбардират личния си народ, като бунтовници, или да се пазят против страни от сходен вид. "

Няколко страни са показали интерес към JF-17

Съобщава се, че Ирак се е съгласил да купи минимум 12. Египет съобщи, че се интересува от придобиването на JF-17, като част от разширеното съдействие в региона на защитата с Пакистан. Азербайджан от години декларира, че желае JF-17, Боливия и Аржентина също обмислят закупуване на изтребителя.

Аржентина също се стреми да разшири локалното произвеждане на изтребители. Ако получи лиценз за произвеждане на JF-17 в страната, това може да направи самолета още по-привлекателен.

Разширяването на продажбите на JF-17 може да помогне на Китай да усили своя пазарен дял за " скъпи оръжия " - оръжия, които са по-малко комплицирани, само че въпреки всичко ефикасни - измежду страните със междинен и по-нисък приход, които от дълго време разчитат на Русия за самолети, бронирани транспортни средства, и тежка артилерия.

Но продажбата на повече JF-17 може да не докара до по-голяма взаимозависимост от китайската военна техника. Много страни към момента копнеят за по-висок клас западни самолети и като цяло са внимателни, по тази причина и не разчитат на един снабдител, а работят със комбинация от американски, европейски, съветски и китайски самолети.
 Airbus разгласи тестване на военен безпилотен хеликоптер
Airbus разгласи тестване на военен безпилотен хеликоптер

Предназначен е за френския флот

" Това е много постоянно срещана тактика в развиващия се свят ", сподели Хийт. " Повечето страни желаят автономност, тъй че са склонни да желаят да имат разнородни снабдители, макар че това усложнява способността им да ръководят всички тези непознати системи. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР