В началото на ноември, седмици преди празничния пазарен сезон да

...
В началото на ноември, седмици преди празничния пазарен сезон да
Коментари Харесай

Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и преместване другаде би отнело години

В началото на ноември, седмици преди празничния пазарен сезон да стартира, Apple издаде извънредно предизвестие: клиентите ще би трябвало да чакат по-дълго за новите модели на iPhone 14 Pro. Това беше по този начин, тъй като едно от основните му уреди за сглобяване в китайския град Джънджоу " работеше със доста понижен потенциал ", поради следващите китайски локдауни, свързани с Covid-19, написа CNN Business.

Години наред Apple разчита на голяма индустриална мрежа в Китай за всеобщо произвеждане на iPhone, iPad и други известни артикули. Но мощната взаимозависимост на американската компания от Пекин беше подложена на тестване тази година от китайската политика за " нулев Covid " и строгите блокирания, в това число индустриалния център на iPhone в Джънджоу.

Най-ценната софтуерна компания в света се стреми да форсира проектите си за изместване на производството отвън най-населената страна в света

Въпросът е, че намаляването на забележителната й взаимозависимост от Китай може да отнеме години, в случай че въобще се случи.
 Apple форсира изнасянето на производства от Китай
Apple форсира изнасянето на производства от Китай

Доставчиците се насочват към други азиатски страни, изключително Индия и Виетнам

Анализатор от Wedbush Securities пресмята, че изместване на производството на компанията в Индия или Виетнам може да се случи най-рано през 2025-а или 2026 година.

Защо Китай е толкоз значим за Apple?

Преди експлоадирането на следващата вълна на Covid-19 през октомври, което докара до затваряне на производството в Джънджоу, тази фабрика произвеждаше 85% от iPhone Pro, съгласно оценка на компанията за пазарни изследвания Counterpoint, предоставена на CNN.

" Apple не би била компанията, която е през днешния ден, без Китай като индустриална база ", разяснява Ели Фридман - професор в университета Корнел, чиито проучвания се концентрират върху труда и развиването в Китай.

Въпреки че Apple алармира, че желае да измести производството надалеч от Китай, Фридман споделя:

" Това няма да докара до обособяване от Китай - ще има артикули на Apple, които се създават в Китай за доста дълго време. "

В последна сметка Apple към този момент е " в прочут смисъл толкоз китайска компания, колкото и американска компания ", добавя Фридман.
 Мъск публично разгласи война на най-голямата софтуерна компания в света Apple
Мъск публично разгласи война на най-голямата софтуерна компания в света

Той я упрекна в цензура и монополни практики
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР