В началото на месеца производителят на електрически превозни средства Rivian

...
В началото на месеца производителят на електрически превозни средства Rivian
Коментари Харесай

Производителят на електромобили Rivian очаква 80 млрд. долара пазарна оценка след IPO

В началото на месеца производителят на електрически транспортни средства Rivian подаде пред американските регулатори заявление за IPO, което се чака да се случи към края на ноември. Ако процедурата бъде сполучлива, стартъпът може да бъде оценен на 80 милиарда $ и това ще бъде едно от най-мащабните излизания на борсата в Съединени американски щати за последното десетилетие.

Създадена като Mainstream Motors през 2009 година от Ар Джей Скариндж, който и понастоящем е неин изпълнителен шеф, компанията се преименува на Rivan през 2011 година Голяма част от детайлите за активността ѝ до момента бяха обгърнати в тайнственост. Подадените документи обаче разкриват завладяващи обстоятелства за поръчките, финансирането и проектите на Rivian. На ярко излизат детайлности за връзките на стартъпа с главните му вложители - Amazon и Ford.

Rivian предлага три модела транспортни средства - пикап R1T, R1S SUV и ван за доставки Amazon. Към предишния месец компанията е имала предварителни поръчки за 48 390 броя R1T и SUV R1S в Съединени американски щати и Канада, излиза наяве от документите за IPO, представени от The Verge. За съпоставяне, за сходен електрически автомобил на Ford, модел F-150 Lightning, поръчките са 150 хиляди към септември, а Cybertruck на Tesla има над 1 млн. предложения. Фабриката на Rivian в Илинойс може да създава до 150 хиляди транспортни средства годишно, като е планувано нарастване на потенциала до 200 хиляди до края на 2023 година
Най-големите вложители -AmazonиFord
Не е загадка, че Amazon е направила съществени вложения в Rivian и възнамерява да закупи от стартъпа до 100 хиляди вана за доставки, направени по поръчка. По-рано тази година Rivian разкри, че Amazon и Ford имат най-малко 10% от акциите на стартъпа. Към днешна дата делът се оказва доста по-висок. Макар точните данни да остават незнайни, до момента в който Rivian не изнесе спомагателна информация, Amazon евентуално има сред една пета и една четвърт от компанията. Amazon е закупила към 26% от 576-те млн. акции, предлагани от Rivian по време на кръговете за финансиране от сериите А до F сред февруари 2019 година и януари 2021 година Делът на Amazon ще се усили още, когато акциите на стартъпа стартират да се търгуват на Nasdaq: Rivian е взел назаем общо 2.5 милиарда $ от Amazon, Ford, T. Rowe Price и Mannheim Investments, като тези задължения ще се трансформират в акции при IPO.

Засега Amazon остава най-големият външен акционер с 26%, на второ място е T. Rowe Price с 22%, а Ford влиза със 17%. Общо Amazon е вложил към 1.83 милиарда $ в Rivian до момента. Тези вложения са обезпечили стратегическото партньорство със стартъпа и създаването на специфичния ван за доставки на Amazon, върху който онлайн търговецът държи изключителни права през първите четири години и право на първи отвод за две години по-късно. Amazon си резервира правото да създава сама или посредством други компании сходни електрически транспортни средства. Влиянието на Amazon върху Rivian е доста. Стартъпът признава, че основна част от краткосрочните доходи, които генерира, ще дойдат от конгломерата.

Сътрудничеството на Rivian с Ford датира от оповестена инвестиция през 2019 година, въпреки първичният план за електрически Lincoln да беше зарязан. Все отново едно от дъщерните сдружения на Ford - Troy Design and Manufacturing Co. създава и построява всички прототипи на необработена каросерия за пикапа R1T, SUV R1S и даже за електрическите микробуси на Amazon (необработена каросерия всъщност съставлява скелетната рамка върху шасито). Стартъпът планува самичък да стартира да построява своите каросерии, само че ще продължи да разчита на Ford за някои съставни елементи.
Планове за милиарди
Rivian е събрал повече от 10 милиарда $ към днешна дата и загатна, че се нуждае от доста повече. Около 2 милиарда $ са отишли за подготовка на завода в Илинойс, а към 30 млн. $ са изхарчена за маркетинг. Rivian оповестява, че е изгубила 426 млн. $ през 2019 година, 1 милиарда $ през 2020 година и 994 млн. $ през първата половина на 2021 година Този ритъм на харчене евентуално ще продължи, защото Rivian си търси място за втора фабрика и възнамерява нови модели транспортни средства. Компанията чака, че за бъдещите ѝ упоритости ще са ѝ нужни 8 милиарда $ до края на 2023 година За идващите 12 месеца се надява да са ѝ задоволителни 3.67-те милиарда $, които има, средствата от общественото предложение и 750 млн. $ от авансово утвърдени заеми.

Съществува риск Rivian да отсрочи стартирането на R1T и R1S заради световния дефицит на чипове.
Приходи през целия витален цикъл на автомобила
Колкото и доста транспортни средства да продава Rivian, компанията се надява и на спомагателна доходи, свързани с поддръжката на транспортните средства през целия им витален цикъл. Само от софтуерни услуги всяко транспортно средство може да донесе спомагателни 15 500 $, в това число за самостоятелно шофиране и месечен абонаментен проект за " съгласуваност, диагностика и други услуги ". Rivian желае да поеме и застрахователната част, както и работата по поддръжката, което може да донесе още надлежно 8 700 и 3 500 $ от всеки автомобил. С това и други такси, всяко транспортно средство може да донесе на компанията близо 70 хиляди $ през целия си витален цикъл.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Коментари и разбори 1 Градове 2 Медиа и реклама 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Градове 3 Промишленост
В началото на месеца производителят на електрически транспортни средства Rivian подаде пред американските регулатори заявление за IPO, което се чака да се случи към края на ноември. Ако процедурата бъде сполучлива, стартъпът може да бъде оценен на 80 милиарда $ и това ще бъде едно от най-мащабните излизания на борсата в Съединени американски щати за последното десетилетие.Създадена като Mainstream Motors през 2009 година от Ар Джей Скариндж, който и понастоящем е неин изпълнителен шеф, компанията се преименува на Rivan през 2011 година Голяма част от детайлите за активността ѝ до момента бяха обгърнати в тайнственост. Подадените документи обаче разкриват завладяващи обстоятелства за поръчките, финансирането и проектите на Rivian. На ярко излизат детайлности за връзките на стартъпа с главните му вложители - Amazon и Ford.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР