В началото на месец юли египетски археолози се натъкнаха саркофаг

...
В началото на месец юли египетски археолози се натъкнаха саркофаг
Коментари Харесай

Защо над 32 000 души искат да пият сок от мумия

В началото на месец юли египетски археолози се натъкнаха саркофаг с дължина 2,65 м., който се смята за най-големия откриван в миналото в Александрия.

В края на месеца археолозите съумяват да отворят саркофага и в него откриват три скелета, потопени в мистериозна червеникава течност на повече от 2000 години.

Мумия на прахуляк и мармалад от кръв - медицината през XVII век

Това провокира вниманието на хората и в интернет се появяват разнообразни теории за това, какво тъкмо съставлява тази течност. Една от тях даже довежда до огромна онлайн петиция с послание към египетските управляващи.

„ Сокът от мумия “ отключва специфични сили, когато се употребява

– гласи една от теориите, които се раждат по отношение на мистериозната течност, открита в саркофага. Именно тази доктрина довежда до петиция в интернет, за която досега над 32 000 души са дали подписа си, с цел да може египетските управляващи да разрешат на жителите да пият от течността.

Update from Egypt! latest images from the opening! pic.twitter.com/2vOTgTYtnE
— Nigel J.Hetherington (@Pastpreservers) 19 юли 2018 година
Според описанието на петицията искащите би трябвало да пият от "червената течност на прокълнатия саркофаг ", с цел да могат да усвоят "силите ѝ " и да умрат.

Учените бързо опровергават теорията

Оказва се, че „ магичната “ течност е просто фекална отпадъчна вода. Това обаче не стопира поддръжниците да имат вяра в свръхсилите ѝ и да не престават да събират подписи. Потребителят стартирал петицията дава отговор на изказванието на учените в коментар под нея:

"Спрете да твърдите, че водата е отпадъчна. Всички знаят, че скелетите не могат да се изхождат ".

Саркофагът е открит дружно с голяма глава от алабастър,

за която се счита, че е принадлежала на притежателя на гробницата.

Uncovered in #Alexandria #Egypt due to building works, an unopened black granite sarcophagus from the #Ptolemaic era along with an alabaster head possibly of the tomb owner. Great initiative from the Ministry of Antiquities, more intervention such as this needed! pic.twitter.com/8NKgV8GIyH
— Nigel J.Hetherington (@Pastpreservers) 1 юли 2018 година
Гробницата принадлежи на великия Александър Македонски,

основал Александрия, считат редица жители. Причината за тази доктрина е, че Александър умира през 323 година прочие Хр. във Вавилон, само че макар че се твърди, че останките му евентуално са пренесени в Александрия, саркофагът му и до през днешния ден не е открит.

Според теорията, в случай че гробницата в действителност е на Александър Македонски, тези, които я отворят, ще бъдат изумени от извънредно проклинание и ще умрат трудно.

Проклятието на фараоните ли съумява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

Това е напълно евентуално съмнение, откакто през 1922 година се отключва серия от нещастни случаи с съдбовен край за всички, взели участие в отварянето на гробницата на Тутанкамон.

Директорът на Египетския съвет на антиките отхвърля теорията

Д-р Мостафа Вазири счита, че е съвсем несъмнено, че останките не са свързани с Александър Велики и никакво проклинание не тегне над саркофага, откакто той и екипът му са живи.

„ Отворихме го и, популярност на Бога, светът не е обхванат от мрачевина “, споделя Вазири.

Въпреки че никой не е потърпевш от отварянето на саркофага и се оказва, че мистериозния „ сок от мумия “ няма свръхсили, интернет продължава да приказва за откритието и да храни въображението на тези, които желаят да имат вяра.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Мумия на 7000 години бе открита в Чили

Откриха мумия на 3000 година в чудесно положение

Египетска мумия е заровена с мозък, само че без сърце

Сезонни празненства по насърчаване на мумии - шлагер измежду викторианците през XIX в.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР