В началото на годината централната тема що се отнася до

...
В началото на годината централната тема що се отнася до
Коментари Харесай

Gazeta Polska: НАТО трябва да отвърне на действията на Русия в Европа

В началото на годината централната тематика що се отнася до сигурността беше обстановката в Близкия изток, обвързвана с ескалацията на спора сред Техеран и Вашингтон, в това число последствията от убийството от страна на американците на иранския военачалник Касем Сюлеймани. Случаят визира освен Иран и  САЩ, но и страни, които са свързани със страните в спора и техните съдружници . Един от основните сътрудници на първата е Русия, разяснява полското издание Gazeta Polska в публикация, предоставена в превод от организация Фокус.
Двете страни са свързани, по-специално в Сирия, която Владимир Путин посети при започване на януари. Руският водач е наясно, че може да употребява напрежението в района на Близкия изток за личните си цели, т.е. да получи опция да продължи да предизвика САЩ в бъдеще. Такъв сюжет продължава да се случва и провокациите не са единствено словесни по форма. Преди няколко дни във водите на Арабско море съветски транспортен съд, игнорирайки многократните предизвестия, се приближи на рисково разстояние до американския унищожител “Farragut ”. След като случаят стана прочут, се организира диалог сред ръководителя на Пентагона Марк Еспер и съветския министър на защитата Сергей Шойгу и това демонстрира, че обстановката е била сериозна.
Състезание във въоръжаването
Русия организира неоимперска политика в разнообразни райони, като в същото време се стреми да реализира задачите си в Близкия изток, Африка и Европа. В случая с последните приказваме за заплашване на съседите и провокиране на съперници по подобен метод, че в последна сметка те да могат да бъдат упрекнати в блян да трансформират системата за сигурност. На първо място, това се отнася до НАТО. Русия не е удовлетворена от броя и мащаба на ученията, които членовете на Алианса организират в Европа. Кремъл също интензивно се опълчва на наличието на американските сили и новите военни технологии на континента. Русия възприема всяка самодейност на НАТО, ориентирана към обезпечаване на сигурността, като посягане против нейния суверенитет. Владимир Путин работи за спомагателното въоръжаване на своята страна, в отговор на всичко това, а основният детайл от неговия огромен проект е прехвърлянето на съоръжение в региона на Калининград, който граничи с Полша.
Ракетите и „ Искандер-М “
В непосредственост до границата с Полша Русия разполага с ракетни системи „ Искандер-М “, в които могат да се употребяват крилати ракети 9M729. Именно тяхното произвеждане и приемане на въоръжение накара Вашингтон да се отдръпна от Договора за унищожаване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние от 1987 година Обхвата на полета на 9M729 надвишава 500 км и това опонира на една от главните разпореждания на документа.
Сега Москва, която към този момент не е лимитирана от никакви отговорности, създава и употребява оръжия, които заплашват доста европейски страни. Миналата седмица ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за немските медии призна, че Алиансът знае за разполагането на ракети в региона на Калининград и следи обстановката. Той добави, че ще даде съответен и съдбоносен отговор.
„ Ще работим по системите за противовъздушна защита и противоракетна защита, по стандартните оръжия, за увеличение на бойната подготвеност и удължение на интервалите на предизвестие “, акцентира Столтенберг. В изявление за немски медии той отхвърли изказванията на Русия, че НАТО възнамерява да разположи нови нуклеарни ракети в Европа.
“Кинжал “ и актуалният съветски флот
Преди няколко дни съветските медии оповестиха, че по време на ученията в Черно море наоколо до окупирания Крим руснаците тествали ракетата „ Кинжал “, изстреляна от изтребител МиГ-31К. В същото време се състоя изстрелването на ракетите " Калибър " - осъвременена версия на ракетата, предопределена за комплекса " Искандер-М ". Според изказванията на съветските инженери, те са способни да удрят цел на разстояние 2600 км, а в допълнение, те са и сложни за засичане и заличаване от системи за противоракетна защита.
Кремъл също желае да оборудва флота с нови кораби. Както Путин неотдавна сподели, делът на актуалните оръжия и техника във Военноморските сили на Русия би трябвало да се усили до 70%.
„ През 21-и век би трябвало да поддържаме и укрепваме статута на страната ни като една от водещите морски сили “, сподели той.
Това е знак за обстоятелството, че през идващите месеци Русия може да ускори дейностите си във водите на Балтийско море и в региона на Калининград. За да се предотврати военната агресия на Кремъл е нужна незабавна и решителна реакция на НАТО. Политиката на отстъпки във връзка с Русия през годините докара до разрастване на цяла поредност от спорове в Европа, които бяха водени от съветски сили. Сега би трябвало да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че грузинският или украинският сюжет няма да се повтори в нито една от страните от Източна и Централна Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР