В началото на декември 2021 г. в благоевградското село Рилци

...
В началото на декември 2021 г. в благоевградското село Рилци
Коментари Харесай

Новата 5G мрежа и човешкото здраве |

В началото на декември 2021 година в благоевградското село Рилци стартира подписка срещу капиталово желание за създаване на 5G антена в землището на селото. Основната причина за недоволството на локалните поданици беше близостта на плануваното оборудване до къщите. По думите на кмета Крум Крумов антената основава риск за жилищните здания в покрайнината при положение на рухване или щета.

Това не е единственият източник на терзанията на хората в Рилци по отношение на планувания план. Освен от близостта на оборудването, те са разтревожени и от хипотетични опасности за здравето си, подбудени от „ облъчването “ на антената.

„ Говорил съм с доста хора по въпроса и не са 100% срещу, само че се тормозят от лъчението и не са съгласни антената да се намира толкоз покрай тях “ , сподели Крум Крумов за Factcheck.bg.

Петицията срещу построяването на оборудването е събрала повече от 230 подписа и към този момент е импортирана в община Благоевград. С това казусът подсети други два проблема от 2020 година, когато общините в и постановиха мораториуми над разполагането и развиването на 5G мрежа на своите територии заради терзания, че технологията е рискова за човешкото здраве.



По думите на кмета на Рилци в селото не се следят сходни настройки за цялостна възбрана на 5G антени. Повечето локални са на мнение, че най-малко на 300 метра от жилищните здания може да се сложи такова оборудване. По-малко разстояние съгласно Крумов и останалите поданици съставлява риск.

Притесненията, свързани с въздействието на новата технология върху човешкото здраве, съществуват в общественото пространство още от първите вести за построяването на мрежата от пето потомство в България и по света. Според на организация „ Тренд ”, направено за в. „ 24 часа “ през юни 2020 година, 35% от българите споделят мнението, че мрежата от пето потомство е рискова за здравето на хората. За съпоставяне, едвам 12% от респондентите не виждат заплаха във въвеждането на новата технология.

В световен проект скептичните настройки срещу построяването на 5G мрежи намират израз във физическото разрушение на 5G антени. По на осведомителния портал EURACTIV единствено за шест месеца през 2020 година в страните от Европейския съюз са осъществени над 140 набези над базови станции за мобилна връзка.

Популярните тайни теории за 5G мрежите бързо бяха обновени със спекулации, че способстват за разпространяването на ковид. Пост във Facebook от 17 декември 2021 година да вземем за пример показва публикация със заглавие „ Доказателство за връзката сред коронавирусната болест и излагането на радиочестотна радиация от безжични връзки, в това число 5G ”. Постът е споделен над 140 пъти, а материалът е публикуван допълнително от 160 Facebook групи в разнообразни страни с сбор от над 1.4 млн. почитатели (според инспекция с инструмента за мониторинг на обществените медии CrowdTangle).



В реалност няма научни доказателства нито за връзка сред 5G мрежата и разпространяването на вируса, нито за каквото и да било нездравословно въздействие на новата технология върху човешкото здраве.

Самата публикация, представена във Facebook обявата, показва като уязвимост на своето „ доказателство “ обстоятелството, че „ неподходящите резултати ” от излагането, за които става въпрос, още не са универсално признати от научната общественост, както и това, че не съществуват пробни данни за каквото и да било „ излагане “ на човешкия организъм на 5G. Освен това материалът преглежда мрежата от пето потомство като технология с честотен обсег от 600 MHz до „ близо 100 GHz “, което не е правилно. В момента оптималните честоти, в които се развива 5G мрежата, не надвишават 28 GHz.

Според доцент доктор Григор Михайлов от катедра „ Телекомуникации “ към Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи разпространението на сходна дезинформация стои в основата на страховете на хората, свързани с новата 5G технология.

„ На първо място е всеобщото затрупване с погрешни и некомпетентни вести – историите с умирането на гълъби, с разпространяването на COVID-19 и така нататък 5G е нова технология, в която няма нищо ужасно и рисково за здравето на хората по отношение на предходните мобилни технологии. Защо хората са недоверчиви? Може би поради цялата дезинформация и незадоволителното ограмотяване на хората по тематиката “ , счита доцент Михайлов.

5G технологията съставлява просто ново потомство на познатата мобилна клетъчна мрежа,

която надгражда предшествениците си 2G, 3G и 4G. С това 5G мрежата дава по-бърз продан на данни и планува редица изгоди за развиването на нововъведенията и модернизацията на основни сфери като превоза, енергетиката, научните проучвания, електронното опазване на здравето, електронното ръководство, интелигентните градове и други В Националния стратегически документ, признат от Министерския съвет на 21.07.2020 година, е записано: „ Пълните стопански и обществени изгоди на цифровата промяна ще бъдат реализирани, в случай че се обезпечи необятно разрастване и потребление на мрежи с доста огромен потенциал. Затова 5G мрежите и оптичните мрежи ще бъдат измежду най-важните градивни детайли на нашата цифрова стопанска система и общество през идващото десетилетие. ”



В същото време у нас и в международен мащаб се отделя не малко внимание на евентуалната щета от електромагнитните предавания за всички живи организми и растения, като се вкарват наложителни условия и стандарти. “

Актуалните ограничавания на позволяват построяването на 5G мрежа в три честотни диапазона: 700 MHz, предоставен на мобилните оператори за безжично прилагане с необятен териториален обхват; 3.6 GHz за по-висок потенциал на продан на данни, както и най-високочестотния диапазон от 26 GHz, очакван за огромните градове и четири пъти по-нисък от заложения в упоменатата публикация най-много от 100 GHz.

Честотите, с които работи мрежата от пето потомство, от дълго време са добре познати в разнообразни сфери на човешката активност. В този диапазон работят телевизионните предаватели, Wi-Fi рутерите, скенерите на летищата и радарите на по-новите модели коли.

„ Радиочестотните ленти, които се употребяват в 5G технологията, се употребяват за безжични връзки и сега, само че от други технологии. Така да вземем за пример, една от лентите, избрана за потребление за 5G, се употребява за предаването на ефирна телевизия и обезпечава покритие на 98% от популацията на страната ”, обясниха за Factcheck.bg от.

Може ли 5G да влияе върху здравето

Справка със спектъра на електромагнитните талази сочи, че въпросните честоти (от 700 MHz до 26 GHz) попадат в нейонизиращия бранш, където се подреждат още радиочестотите, микровълните и сателитните мрежи. Нейонизиращото излъчване няма потенциала да въздейства на човешкия организъм по метода, по който оказват резултат честотите от йонизиращия бранш, където попадат ултравиолетовите, рентгеновите и гама-лъчите. Именно йонизиращите лъчения имат способността да раздират химични връзки, да основават йони и да повреждат ДНК. Техните честоти обаче са хиляди пъти по-високи от тези на лъченията в нейонизиращия набор, които нямат нужната сила, с цел да произведат съпоставим биологичен резултат.



По подобен метод излиза наяве и че няма по какъв начин 5G технологията да популяризира. От физична позиция е невероятно вирусът да се предава чрез електромагнитни талази. Електромагнитните талази съставляват съмнения в електрическото и магнитното поле, до момента в който разпространяването на ковид се случва най-вече по въздушно-капков път – два процеса от напълно друго естество.

Нейонизиращото излъчване, към което се причислява и 5G технологията, може да провокира само топлинен резултат. Потенциалните опасности от сходно влияние върху индивида и останалите живи организми са строго контролирани на национално и интернационално равнище.

На въпроса има ли задоволително научни проучвания, на основата на които да се твърди с решителност, че 5G мрежата не оказва щета върху човешкото здраве, доцент Михайлов от ВУТП дава отговор:

„ През последните години се развиват редица огромни планове по тематиката – освен европейски, само че и в международен мащаб. Например, аз съм гледал документите и проучванията на плана METIS в две етапи – METIS-I и METIS-II, който е отдаден напълно на 5G. Там вземат участие най-големите компании в международен мащаб за разработка на такава мрежова инфраструктура, най-големите университети, концерни и така нататък Има голям брой проучвания и направени симулации – действителни и компютърни – по отношение на въздействието на 5G върху здравето на хората. Да, технологията работи на по-висока периодичност, което е по-опасно. Има обаче характерни регламенти, които защищават от това евентуално въздействие. Немислимо е в европейски подтекст тези регулации да не се съблюдават. “

Спазването на стандартите в целия свят се следи от (МКЗНР), а в Европейски Съюз – от Научния комитет на Европейския съюз по здравни, екологични и зараждащи опасности. Тези регулатори управляват излъчването и нагряването в нейонизиращия електромагнитен набор. Допустимите правила са заложени в насоките на МКЗНР, признати през 1998 година и – по този начин, че да дават отговор на метода на приложимост на най-новите технологии. Следвайки рекомендациите на международната научна общественост, тези равнища на лъчение, които са най-малко 50 пъти по-ниски от равнищата, при които са вероятни резултати върху човешкото здраве.



В съпоставяне с предшествениците си 2G, 3G и 4G, мрежите от пето потомство употребяват доста по-малки кафези с по-ограничена мощ, което допуска и по-ниски равнища на лъчение. Многолъчевите антени на 5G технологията излъчват сигнал единствено при „ поръчка “ на потребителя за разлика от базовите 4G станции, които обезпечават непрестанно излъчващо покритие. Това разрешава на 5G мрежата да реализира по-високи скорости на свързване, като в същото време създава по-малко електромагнитни излъчвания. В този смисъл 5G технологията е по-щадяща за живота и здравето на всички живи организми.

Какви са съответните регулации на 5G мрежата в България

Според Комисията за контролиране на известията (КРС) българското законодателство за пределно допустимите равнища на електромагнитните полета в обитаемоте територии е фрапантно по-строго от интернационалното – сред 45 и 100 пъти по-строго в другите честотни диапазони. На територията на страната тези равнища на лъчение се мерят и контролират според наредбите на на Министерството на здравеопазването. В нея са избрани нормите и условията за отбрана на популацията от нездравословното влияние на електромагнитни полета (ЕМП) в честотния обсег от 30 kHz до 30 GHz, в който попадат и всички сегашни честоти на 5G мрежата.

Комисията всекидневно следи положението на предоставения на мобилните предприятия радиочестотен набор, в това число и за 5G технологиите, посредством построена Национална система за мониторинг. Освен това КРС на приемо-предавателните станции на наземните мрежи, които разрешават даването на електронни съобщителни услуги. Предвижда се регистърът да стане обществено наличен на на КРС.

По отношение на терзанията в с. Рилци от КРС прецизират, че няма избрани законови условия, които да регламентират минималното разстояние сред една 5G антена и най-близката до нея постройка. Такива регулации не съществуват и при предходните генерации мобилна клетъчна мрежа – 2G, 3G и 4G.



Дейностите по капиталовото планиране на 5G антените и издаването на позволение за градеж се правят по реда, открит в съответната община и в Закона за устройство на територията. Преди въвеждане на всяка базова станция в употреба се прави пресмятане на хигиенно-защитните зони, съобразени с условията за сигурност в Наредба №9. От Министерството на превоза и известията прецизират за Factcheck.bg, че след създаване и включване за работа на базовата станция се прави и в допълнение премерване в действителни условия.

Независимо от софтуерните промени през последните три десетилетия, нормите, регулиращи излъчващите телекомуникационни уреди, не са променяни. В сегашния си тип те остават използвани и във връзка с новата 5G мрежа.

„ Ако се съблюдават всички тези рекомендации при построяването на самата мрежа, на самата базова станция – даже тя да е в непосредствена непосредственост до жилищната постройка – няма да има проблем “ , разяснява доцент Михайлов.

„ Към настоящия миг 5G мрежата работи на периодичност 3,5 GHz. Домашните мрежови устройства (рутерите) по актуалните стандарти работят на 5 GHz – т.е. на още по-висока периодичност, само че в това време те са част от нашия дом и не вредят по никакъв метод. Имат избрана мощ на лъчение, която би трябвало да се съблюдава, с цел да бъдат безвредни. На още по-висока периодичност работят микровълновите фурни, които също участват в съвсем всеки дом от години насам. “

Повече за погрешните изказвания, свързани с заплахата от потреблението на микровълнови фурни, прочетете на Factcheck.bg.

Бележка: Консултант на Factcheck.bg по тематиката е доцент доктор Григор Михайлов от катедра „ Телекомуникации ” към Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи.



Публикацията е основана с поддръжката на Европейския съюз. Отговорността за наличието е напълно на

Катерина Василева, Factcheck.bg

Катерина Василева е студентка в компетентност „ Политология “ в СУ „ Св. Климент Охридски “. С публицистика се занимава от 2019 година насам, като стартира от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се причислява към екипа на позитивната медия „ Успелите.бг “, където се стреми да развива метода „ публицистика в търсене на решения “. Интересува се от обществени и политически тематики, обучение и медийна просветеност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „ Полифем “, който показва историите на значими дами в политическата сфера. През 2021 година печели премията „ Млад създател “ в състезанието за добра публицистика Web Report на Dir.bg със публикацията „ Сексуалното обучение: Тема табу или лек против пандемията от домашно принуждение “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР