В началото на 2018 г. британските служби са изпратили сигнал

...
В началото на 2018 г. британските служби са изпратили сигнал
Коментари Харесай

Арабаджиев, но не Ветко издал нелегалните фабрики за цигари на Миню Стайков и Бирмите

В началото на 2018 година английските служби са изпратили сигнал до българските си сътрудници, в който е посочено името на пловдивчанина. През 2011 година той един път към този момент е бил оголен като притежател на скришен завод, а 7 година по-късно се е върнал към рисковия бизнес

l Чрез почитан източник в НСБОП 48-годишният мъж взема решение да уточни “колеги ”, с цел да се избави като през 2011 година - тогава подписва съглашение с прокуратурата и получава единствено 3 година условно

Антон Арабаджиев е подал информацията за петте незаконни заводи за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри в последните две седмици, научи “24 часа ”.

48-годишният предприемач от Пловдив няма роднинска връзка с търсения за укриване на налози Ветко Арабаджиев, който също е от този град.

Антон Арабаджиев също е разследван за произвеждане на незаконни цигари още от 2011 година Тогава Министерство на вътрешните работи разрушава фабрика за папироси менте в село Патриарх Евтимиево до Пловдив.

На брифинг в селото до фабриката тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов афишира, че в нея е можело да се създават над 1/3 от цигарите, които са нужни на пазара в България.

Арабаджиев е задържан, а през 2012 година е наказан на 3 година условно след съглашение с прокуратурата. Според източник на “24 часа ”

Антон Арабаджиев

имал контакти

по високите равнища

в йерархията

на Министерство на вътрешните работи

в последните няколко години, като даже се загатва човек от управлението на НСБОП. Това нееднократно го е спасявало от конфликти с Темида, само че евентуално против информация за подземния свят.

В началото на 2018 година английската работа за попречване на закононарушения против фиска посредством посолството в София изпраща сигнал до българските служби.

В него англичаните упорстват за обстойна инспекция на активността на група от няколко индивида, ръководена от Антон Христов Арабаджиев от Пловдив, обвързвана с произвеждане и разпространяване на противозаконни цигари. Част от тази контрабандна продукция се пласира на Острова и това е мотивът англичаните да проучват и проследят канала от Пловдив.

Разработката на англичаните е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на Арабаджиев, с адреси, с употребявани коли, както и разположението на нова фабрика за противозаконни цигари в пловдивското с. Оризари.

Автентичността на сигнала бе доказана импровизирано от почитан източник в проверяващ орган в България.

Данъчните и

митническите

управляващи на

Острова са

създали

лично

следствие поради от ден на ден хванати колета с незаконни цигари, научи “24 часа ” от дипломатически източник. Сигналите за множеството разрушени незаконни заводи за цигари у нас нормално идват от непознати служби, настояват осведомени.

Британците сочат и сътрудниците на Арабаджиев - Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов.

По сигнала от Англия са работили две специфични служби в България.

Арабаджиев не е

задържан, само че

вместо това са

ударени 5 други

заводи

- свързаната с Миню Стайков в Карнобат и четирите под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му.

Според нашите служби полицейският чадър на пловдивско и национално равнище е разрешил на Антон Арабаджиев да разбере, че е обект на действен интерес, и той избира най-вероятно да е неназованият източник за разтрошаване на останалите заводи.

Хора от обкръжението на групите на Стайков и Бирмата са уверени, че тъкмо съперникът им в производството на незаконни цигари Антон Арабаджиев е оказал помощ на проверяващите да стигнат до тях. Още повече че част от арестуваните в предишното са работили и за него.

Един забавен подробност, който удостоверява неофициалната версия за помощта, оказана от Арабаджиев, е, че от ГДБОП, където е високопоставеният му осведомител, са взели участие единствено в първия стадий на разтрошаване на незаконната фабрика на Миню Стайков в Карнобат през юли. Тогава се открити единствено ремарке с кутии и един водач. При идващите стадии ГДБОП дискретно е дистанцирано от интервенцията и там работят единствено ДАНС и прокуратурата.

Обвинението е работило по-късно непосредствено с пловдивската полиция и прокуратура, където Арабаджиев споделя за останалите заводи в Дупница, Горна Оряховица и Калугерово.

Арабаджиев им

стабилен бизнес,

демонстрира информация в Търговския указател. Той има компании за произвеждане на самун, търговия с петролни артикули, недвижими парцели, превоз.

Малко от бизнес сътрудниците му обаче знаят, че към този момент е осъждан като член на незаконна група за произвеждане на незаконни цигари и против него от време на време се получават сигнали за други нарушавания.

Името на Арабаджиев стои във компаниите “Стенимахос ” ЕАД-Асеновград, “ВИП Пропърти ” ООД “Ейнджъл Пропърти ” ЕООД, “Тони-М ” ООД, “ЕвелинаТрейд ” ООД в Пловдив.

В справката от Англия, преразказана от дипломатически източник, наред с Арабаджиев, е посочен и Георги Ненчев от Пловдив, по прякор Етикета. Той е прочут в подземния свят като индивида с подправените бандероли, каквито е осигурявал на няколко разрушени заводи за цигари. Задържан е и за печатница за подправени евро през 2016 година

През ноември 2011 година маскирани го нападнали в дома му в село Храбрино,

счупили пръстите

му и отрязали

част от ухото му

Най-любопитната част от бизнес биографията на Ненчев обаче е обвързвана с шумния скандал към случая “Белведере ”. В края на 2014 година в Софийския градски съд потегли дело за неплатежоспособност на френската компания. След намесата на посланика на Франция съдийката Румяна Ченалова се отдръпна от делото, а по-късно беше отстранена от правосъдната система. Според “Белведере ” има опит сдружението да бъде източено. Фирмата, която първа подава молба за неплатежоспособност на “Белведере ”, е “Тайм Арх ” ООД от Пловдив. Причината - желае да ѝ се изплатят 114 хиляди лева за поддръжка на билбордове. Съсобственик и шеф на “Тайм Арх ” ООД е Георги Ненчев-Жоро Етикета.

Освен че са посочени в сигнала от Англия като уредници на незаконно произвеждане на цигари, Антон Арабаджиев и Георги Ненчев са и сътрудници в формалния бизнес. До март 2011 година са съдружници в “Тони М ” ООД. След това компанията е благосъстоятелност и се ръководи единствено от Жоро Етикета.

40-годишният

Найден Станчев

е различен човек от

справката

за незаконните цигари, който е обвързван директно с Антон Арабаджиев. Двамата са в съвета на шефовете на “Стенимахос ” ЕАД, която създава самун и сладкарски произведения. Собственик е Арабаджиев. Точно в база на тази компания в Асеноград през 2011 година е трябвало да се настани незаконната фабрика за цигари, поради която е наказан босът Арабаджиев. Тя е тъкмо до затворен клон на “Булгартабак ”. В последния миг тогава машините са инсталирани в остаряла мандра в с. Патриарх Евтимово, където се организира акцията на полицията.

Заради незаконната фабрика в селото, следена 3 месеца,

на 28 февруари

са арестувани

10 служащи и

уредникът

на софтуерния развой Ангел Петров. Той е инженер и е работил в тютюневата индустрия. Арестувани са и синът му, както и електротехникът, който е поддържал мрежата. Следственият опит демонстрира, че машините в халето могат да произведат 8 мастербокса цигари на час. Иззети са стотици мастербоксове от разнообразни марки - “Виктори ”, “Марбъл ”, ЛМ, станиоли, целофани, хартия за бандероли.

В хлебозавода на Антон Арабаджиев е открита машина за изпразване на бракувани цигари, тютюнът от които да се употребява във фабриката в Патриарх Евтимово. Антон Арабаджиев е упрекнат няколко месеца след интервенцията - през септември 2011 година Точно година по-късно той и останалите членове на бандата се признават за отговорни в профилирания углавен съд. Всички се разминават с условни присъди, в това число и босът Арабаджиев. Сред наказаните е и Стефан Рангелов, който също е посочен в справката от Англия. (Виж карето вдясно)

“24 часа ” потърси за коментар Антон Арабаджиев на мобилния телефон, посочен в справката от Англия, само че на него отговари различен човек. На номер, посочен като контакт в едно от сдруженията му, споделят, че има различен телефон.

Нова идентичност! Стефан и Стоян Барона са еднакъв човек - той вози служащи към загадка тютюнева фабрика
Сменил си името, преди 7 година се измъква

изсъхнал след арести в незаконен завод за цигари

Той е към 52-годишен, живее в неугледна неизмазана къща в края на пловдивското село Чешнигирово. До нея се стига по черен път. Отпред са паркирани влекач, лек автомобил “Опел ” и микробус “Фолксваген ”. Именно с него съгласно английските проверяващи служби се транспортират незаконни цигари, създадени в друго обитаемо място край Пловдив.

Бусът е регистриран на името на Янка Рангелова и брачна половинка ѝ Стефан. Това е второто име на мъжа. Преди 20 година той се е казвал Стоян, само че по незнайни аргументи се е прекръстил. В Чешнигирово е прочут с прякорите Гъгата и Югата. В ъндърграунд средите обаче го назовават Стоян Барона. Кой в действителност е той?

През 2011 година за първи път попада в полезрението на проверяващите. На 31 януари същата година се организира интервенция “Фабриката ” в с. Патриарх Евтимово. Там е разрушен противозаконен завод за цигари. Задържани са 11 души в миг, когато са били нощна промяна в тайната фабрика. Оттам са конфискувани 12 мастербокса от марката “Виктори ”. Конфискувани са и над 120 000 къса в насипно положение, 50 чувала от по 20 кг нарязан тютюн, както и същото количество тютюневи боклуци. Част от цигарите са щели да бъдат изнасяни в страни от Европейски Съюз. Имало е марки LM и Marble.

“Тогава Стефан (Стоян) изчезна за две години. Цялата виновност беше стоварена върху един от арестуваните - елтехника Петър Стоянов, който издъхна в следствения арест от инфаркт ”, описват в Чешнигирово. Местните настояват, че откакто делото завършило, Стефан Рангелов още веднъж се появил. Полицията преди този момент настойчиво го търсила, само че не го разкрила. След процеса към този момент нямало смисъл да го търси. През това време хора от селото казвали, че са го видели ту в Пловдив, ту в София. Бил с брада. И по този начин всичко се потули, разсъждават чешнигировци.

“Последната му работа беше в Испания като водач на тир. Поне по този начин твърди брачната половинка му Янка. Самата тя се труди във фабрика за полиетиленови торби край Чешнигирово ”, изясняват съседи. По думите им Стефан (Стоян) и в този момент работил полулегално. Не можели да му заловен дирите с какво тъкмо се занимава.

В сигнала на английските служби се твърди, че Рангелов превозвал служащи за нощна промяна в загадка фабрика край Пловдив и ги прибирал назад. Самият микробус е много износен и не бие на очи. Семейството въобще не показва разкош. И никой не се съмнява, че Стефан (Стоян) може да натрупа благосъстояние от противозаконна активност. Официалното пояснение на околните му е, че той кара тир в Испания. Екип на “24 часа ” снима пред дома му жълт влекач DAF, остарял опел и въпросния микробус фолксваген. Според локални той имал и “ Рено Канго ”. С него също возел служащи, сочат английските служби. Преди дни на Рангелов трябвало да бъдат връчени призовки за нередности с негови коли. Съпругата му обяснила, че мъжът ѝ е в Испания.

9 подставени лица на притежателя на “Винпром Карнобат ” получили 7 млн. лв. като млади фермери
Девет подставени лица на Миню Стайков са получили към 7 млн. лева евросредства за последните 2 година, стана ясно от думите на прокурора Димитър Петров.

Той внесе във вторник в апелативния спецсъд 10 нови тома доказателства против притежателя на “Винпром Карнобат ”, шурея му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, наследник на кмета на Карнобат Георги Димитров. Тримата бяха арестувани преди две седмици по обвиняване, че са част от група за разпространяване на акцизни артикули без бандерол, пране на пари и данъчни закононарушения.

Другите участници в нея били синът на Стайков - Стайко, един водач и общ служащ. “Леко отваряме завесата по една друга тематика, обвързвана с присъединяване на Стайков в програмата “Млад фермер ” към Държавен фонд “Земеделие ”, сподели Димитър Петров във връзка новите доказателства.

Според прокуратурата предприемачът употребявал децата на свои подчинени във компанията му “Сис индустрийс ”. Те били на възраст до 28 година Регистрирали се като еднолични търговци и кандидатствали по програмата “Млад фермер ” за евросредства. Фирмите им се занимавали с разнообразни действия. “До момента сме открили към 7 млн. лева, отпуснати по програмата ”, сподели Петров.

В “обратни писма ”, подписани от нотариус, младежите разгласявали, че действителният собственик на всички права, които ще придобият, е Миню Стайков. Спецпрокуратурата съобщила за своите разкрития на европейската работа за битка с измамите ОЛАФ.

“Обратните писма ” нямат правна стойност. Те имат ограничаваща функционалност, която законът не не разрешава ”, опонира юристът на Стайков Лъчезар Таков в апелативния спецсъд. Там се решаваше дали предприемачът, шуреят му и кметският наследник да излязат на независимост. Според бранителя клиентът му бил пришит в тази група с хора със напълно друг обществен статус - водач, общ служащ.

“Данъчните закононарушения също са пришити. Той е разследван за тях от 2010 до 2016 година Давал е пояснения, представял е доказателства и най-после делата са били прекъснати ”, сподели Таков.

Самият Стайков, който се яви в съда в моден тъмносин костюм, помоли за по-лека мярка. “Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преправка на аграрни артикули.

Не съм се занимавал даже с публични поръчки, тъй като съм знаел, че е рисково ”, сподели притежателят на Винпром Карнобат ”.

До публицистичното привършване на броя тричленен състав на апелативния спецсъд не бе решил за ограниченията на обвинените. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР