В началото на 2017 г. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ)

...
В началото на 2017 г. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ)
Коментари Харесай

През 2017 г. са укрепени над 3100 км железен път и са подменени 2800 релси

В началото на 2017 година Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) създаде Стратегия за употреба и развиване на жп инфраструктурата в Република България за интервала 2017-2021 година В резултат на нейното осъществяване, през миналата година бе реализирано осезаемо възстановяване на техническото положение на над 3 100 км стоманен път посредством подсилване с тежка пътна машинизация. Това оповестиха от пресцентъра на НКЖИ.

Въз основа на осъществената стратегия включваща междинни поправки и механизирано възобновяване на сектори, където има съществени понижения, беше възобновена плановата скорост на пет междугария с обща дължина над 43 км, повишени са скоростите в 16 междугария с обща дължина към 171 км, отстранени са и 32 броя ограничавания на скоростта в мрежата с обща дължина 56 км. Общият резултат от осъществените усъвършенствания в тези обособени прави от жп мрежата е 61 минути.

Качеството на услугата, която предприятието предлага, в доста огромна степен се дефинира от положението на стоманения път и инженерните уреди към него. Най-важни за реализиране на по-високо равнище на сигурност остават резултатите от двете обичайни действия: главните поправки (подновяване и междинен ремонт) и поддържането (механизирано и ръчно). През миналите 12 месеца бяха възобновени 29 км и бе осъществен механизиран междинен ремонт на 134 км стоманен път.

Полагането на безнаставов релсов път и на нови железопътни стрелки също има определящо значение за повишение равнището на сигурност. За 2017 година е положен над 57 км нов безнаставов път, построени са 12 нови стрелки, както и бе осъществен ремонт на 24 стрелки. Работите по подготовката на стоманения път за употреба при зимни условия не престават.

Освен главните поправки, за обезпечаване на графика за придвижване на влаковете доста значителен е и приноса на дейностите по поддържането – укрепването на стоманения път и стрелките с тежка пътна машинизация. Изпълнените в това направление в края на предходната година размери са надлежно 3 123 км стоманен път и 1 581 бр. стрелки.

Технологичното равнище на поддържане на жп инфраструктурата, макар доста сериозните капиталови старания на компанията за доставка на подобаваща машинизация, към момента включва един забележителен размер ръчно изпълнявани интервенции, като най-трудоемките от тях са промяната на релси и траверси. Към края на четвъртото тримесечие на предходната година бяха заменени над 2 800 релси и повече от 40 000 траверси.

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ е най-голямото държавно дружество с над 11 200 чиновници и е единственият шеф на железопътната инфраструктура в страната. Основната активност на сдружението е да обезпечава потенциал за потребление на жп инфраструктурата, да възнамерява, ръководи и управлява влаковата активност. По железопътната мрежа на България оперират 15 лицензирани жп превозвача – 14 товарни и 1 пътнически.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР