„В моята Родина днес честваме Деня на светите братя Кирил

...
„В моята Родина днес честваме Деня на светите братя Кирил
Коментари Харесай

Сербезова: Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят

„ В моята Родина през днешния ден честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Гордеем се, че тъкмо в България се разгоря огнището на духовността за славянските нации, а искрите се разпростряха по целия свят. “ С тези думи българският здравен министър откри утринната сесия на 4-тото пленарното съвещание в границите на 75-та сесия на Световната здравна асамблея /СЗА/, която се организира в гр. Женева, Конфедерация Швейцария. Проф. Асена Сербезова беше определена за вицепрезидент на Асамблеята и през днешния ден ръководи съвещанието на СЗА.

Министър Сербезова уточни още, че днешният празник е и празник на цялото славянско семейство, което употребява писменост, основана от Кирил и Методий. „ Това е празник, който сплотява редица страни посредством език, обучение, познание и напредък на народите. Близо 300 милиона поданици на планетата пишат на кирилица, а славянската писменост се употребява от повече от 50 нации по света и е публична в 12 страни “, съобщи още българският здравен министър.

Проф. Сербезова употребява трибуната на Световната здравна асамблея, с цел да поздрави и Република Северна Македония, както и всички други страни, които през днешния ден означават своите национални празници.

Българският здравен министър показа вярата си, че народите, показани в Двореца на нациите, ще съумеят да се обединят в името на общото бъдеще в мир, положително здраве и благоденствие.

Световната здравна асамблея, която се организира в интервала 22 - 28 май 2022 година, продължава и през днешния ден с изявления в границите на общия спор, отдаден на тематиката „ Здраве за мир, мир за здраве “. До края на Асамблеята делегатите, партньорските организации и специалистите на СЗО за първи път от началото на пандемията от COVID-19 ще дискутират актуалните и бъдещите цели в региона на публичното здраве в международен мащаб.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР