В морската столица почетоха голям българин.Със заупокойна молитва, отслужена от

...
В морската столица почетоха голям българин.Със заупокойна молитва, отслужена от
Коментари Харесай

Отбелязаха 123-годишнината от смъртта на Капитан Петко войвода във Варна

В морската столица уважиха огромен българин.



Със заупокойна молитва, отслужена от духовник от Варненската и Великопреславска митрополия, и поднасяне на венци и цветя на гроба на Капитан Петко челник във Варна бе маркирана 123-годишнината от кончината на войводата, заяви Българска телеграфна агенция.



Организатор на общоградското поклонение са едноименното тракийско сдружение в крайморския град, община Варна, Военноморските сили, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и запаса и Съюзът на ветераните от войните.



Председателят на тракийското сдружение в града Румяна Вълчева разяснява, че през днешния ден е ден за респект пред живота и делото на великия българин Капитан Петко челник. По думите ѝ той е един от хората, съдействали Варна да бъде град, който да приюти хиляди бежанци. Заслугата на войводата е, че той е измежду учредителите на първото бежанско сдружение " Странджа ", а точно Варненското тракийско сдружение, изясни Вълчева и добави, че с това се поставя началото на тракийската организация в България. Според нея затова към този момент повече от 100 години хора от цялата страна идват във Варна, без значение от времето, с цел да почетат войводата и неговото дело.

Венци на гроба на именития челник бяха поднесени от името на регионалния шеф на Варна Марио Смърков, кмета Иван Портних, командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, Варненската и Великопреславска митрополия и други.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР