В момента във ВМА няма свободни интензивни легла. Има система,

...
В момента във ВМА няма свободни интензивни легла. Има система,
Коментари Харесай

Над 90% от пациентите във ВМА са без ваксина, все по-често признават за фалшиви сертификати

В момента във ВМА няма свободни интензивни кревати. Има система, съгласно която на всеки 3 часа лечебните заведения дават информация какво е положението със свободните кревати, а Бърза помощ се преценяват с това, сподели шефът на ВМА проф. доктор Венцислав Мутафчийски пред Българска национална телевизия.

Днес ВМА чества 130 години от своето основаване.

"Със удовлетворение установявам, че ВМА и сега е пример във всяко едно отношение. Самата философия на нейното битие е тя да бъде болница за рискови обстановки. Тя се готви на процедура за война. Не действителна в този момент, само че в бъдеще, още повече в несигурния световен свят ", уточни проф. Мутафчийски, който бе с униформа в студиото.

Попитан какво мисли за изказванията, че при дейните си изяви преди време е плашил българите, той сподели: "Ето ген. Мутафчийски се скри, само че вирусът остана ". Генералът разяснява, че е престанал да се появява обществено, просто тъй като не дава отговор директно за ограниченията в щаб или различен орган. "Не се срамя от нито едно свое деяние ", сподели той.

ВМА е подготвена да работи на ръба на силите и опциите си. Това беше тъкмо такава обстановка и ние се справихме, акцентира шефът на лечебното заведение.

Той заяви, че сега във ВМА има 168 пациента с Коронавирус, 71 от които са на интензивно лекуване. Според последното систематизиране от РЗИ това е болничното заведение с най-вече интензивни кревати, макар че в здравната каса е записана със единствено 55.

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неимунизирани, регистрира военачалник Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил подправен документ, когато положението му се утежни.

Мутафчийски прикани хората да не се вслушват в препоръките да не се имунизират поради съпътстващи болести.

„ Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате поради доста съпътстващи болести, това е цялостна неистина. Многото съпътстващи болести са първа индикация за имунизация”, посочи Мутафчийски.

"Много допустимо да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват жителите на другите страни да заобикалят пътуванията до нашата страна ", съобщи той.

Масовата имунизация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че имунизациите против Коронавирус са безвредни, разяснява проф. Мутафчийски. Той посочи още, че имунизирането на толкоз доста хора е невиждано и потвърждава, че имунизациите са безвредни.

До 2-3 седмици чакам да получим задоволително данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон разновидността – дали новият вариант заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, по какъв начин се въздейства от имунизациите, разяснява още генералът. Според него всичко, което сега се приказва, е в областта на спекулациите.

"Държим екипите, които обслужват нашите заболели, да бъдат задоволително на брой. За едно 12-часово дежурство имаме по двама лекари, две сестри и двама санитари. Това значи, че с цел да се разкрият 2 такива Коронавирус клиники, би трябвало да трансформираме най-малко три други, с цел да пренасочим личния състав. Както знаете, към този момент освен инфекционистите лекуват Коронавирус, а всички лекари ", сподели Мутафчийски.

Той добави, че за лекуването на Коронавирус са създадени протоколи от инфекционисти, черпи се опит и от задгранични лекари. Кръвната плазма да вземем за пример е спорно средство за лекуване още от началото и в последно време не се употребява.

Големи са очакванията за лекарство особено за Коронавирус, само че те са за умерено повлияване на приблизително тежки и леки случаи, сподели шефът на ВМА.

На въпрос дали е канен да се включи в политиката ген. Мутафчийски уточни, че не е допускал сходни диалози. "Един от проблемите у нас е, че доста хора не си знаят мястото ", съобщи той като загатна, че новоизбраните депутати би трябвало да влязат в Народното събрание със зелен документ, тъй като следва да са "еталон за обществото ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР