В момента в страните от европейския регион на Световната здравна

...
В момента в страните от европейския регион на Световната здравна
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: В София няма разпространение на грипния вирус

В момента в страните от европейския район на Световната здравна организация единствено в две страни има умерено разпространяване на грип - Грузия и Северна Ирландия. В България няма. Но в София към този момент има респираторен синцитиален вирус. Той е вторият съвсем толкоз рисков за децата, колкото и грипният вирус, сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия професор Тодор Кантарджиев.

София

Вирусът предизвиква зараза на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб. Миналата седмица са регистрирани два случая в София. Професорът изясни, че този вирус протича нормално дружно с грипа, само че в този момент го е изпреварил. Най-застрашени са недоносените деца, а инфекцията е рискова за деца до 5-годишна възраст и за доста възрастни хора и би трябвало да има строги ограничения.

Той сподели, че към момента не е късно да си сложим противогрипна ваксина.

" Докато има отворени прозорци в градския превоз, в София няма да има грип, или най-малко няма да има бурно разпространяване на грипа ", безапелационен беше професор Кантарджиев. Той предложи да не се контактува с заболели, кашлящи и кихащи, болните да си стоят у дома с маски, също така да имат и хигиена на ръцете.

Относно мръсния въздух в София професорът сподели, че ситуацията не е чак толкоз трагично и въздухът не е толкоз замърсен. Той посъветва, когато има мъгла, когато температурите са ниски и няма вятър в огромните градове, да не се разхождаме дълго време и да използваме шал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР